Известният в Русия политолог Сергей Михеев разби на точки политическата ситуация, която се наблюдава в Европа по повод признаването на Ерусалим за столица на Израел от американския държавен глава Доналд Тръмп.

По този повод не само в Близкия Изток, но и в цяла Европа се надигна вълна от възмущение, активна негативна реакция се наблюдава и в европейския континент.

По този повод руският експерт отбеляза редица причини, които ярко илюстрират настоящото разположение на силите в Европа, където провокативните изявления и решението на Тръмп получиха многохилядни критики.

Михеев посочи, че в ръста на антиамериканските настроения сред представителите на Европа след скандалното решение на Тръмп има три основни пункта.

Първо — «знамена на САЩ и Израел по улиците» биват палени главно от родени в близкоизточните страни граждани, които в Европейския съюз, според Михеев, са достатъчно много.

Второ — ръстът на антиамериканските настроения политологът вижда  в това, че основната маса критики към позицията на САЩ по въпроса за статуса на Ерусалим се състои от «политици, експерти и журналисти с комунистически, социалистически и социалдемократически възгледи».

Трето — основно — което е и причина за критиката на Тръмп в Европа, според експерта, е това, че политическият елит на Европа като цяло е настроен повече НЕ против Израел, колкото срещу самия президент, който го подкрепя.

Михеев отбелязва, че всеобщото европейско осъждане политиката на САЩ по отношение Ерусалим се е превърнало в «потвърждение на недоверието към новия президент на САЩ».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;