Участници в опитите за покушение над Мадуро през 2018 година споделят за начините, чрез които са се опитали да убият президента на Ванецуела с помощта на дронове.

Новите видеозаписи, получени в CNN, ни представят плашещата и загадъчна атака на безпилотни летателни апарати срещу венецуелския президент Николас Мадуро миналата година — това е първият опит в света да се убие държавен глава с помощта на безпилотник, купен в интернет и снабден с ръчно взривно устройство.

Човек, който се представя като организатор на атаката, казва, че това е дело на група избягали от венецуелската армия хора.

 

В интервю за CNN той сподели, че те са подготвяли атаката, предостави видеото и техния безпилотник, кадри от взрива и тренировъчните полети в селски райони на Колумбия.

 

«Разработвахме всички мирни и демократични начини да приключим с тази тирания, която е облечена в дрехите на демокрацията», каза той по CNN в условията на анонимност.

Той призна, че атаката би могла да убие мирни граждани заедно с тяхната мишена —  Николас Мадуро.

«Това беше риск, който се наложи да предприемем», каза той.

На снимката: Силите за сигурност проверяват сградата наблизо, след като се чува взрив по време на речта на Мадуро.

Съветникът по национална сигурност на САЩ Джон Болтън каза на следващата сутрин след атаката, че това е режисирано от Мадуро, за да има «повод» да започне репресии.

Но чиновници от САЩ, запознати с разузнавателните данни, казаха пред CNN, че това е била истинска атака, която е била ликвидирана от силите на Мадуро.

 

ХАОС В КАРАКАС

Праез август 2018 година центърът на Каракас потъна в хаос.

По време на речта на Мадуро на военния парад в Авенида Боливар, една от най-оживените улици в столицата, прогърмя неочаквано взрив.

Камерите на държавните медии и социалните мрежи буквално се препълниха с кадри от случващото се — дим над града, разбягващи се войници, телохранители, хвърлящи се да защитават президента.

 

По-късно стана ясно, че два безпилотни самолета, летящи над мероприятието, са се взривили.

Нито един от тях не е можел да причини смърт на Мадуро, но седем члена на венецуелската национална гвардия са ранени.

 

Арестувани са десетки хора, венецуелските чиновници започват разследване.

Мадуро обвини ултрадесните активисти и колумбийското правителство.

Организаторът на атаката заяви по CNN, че авторите на атаката са от венецуелската армия, които искат убийството на Мадуро.

 

Нападателят заяви още, че три пъти се е срещал с официални лица от САЩ след атаката.

«След това те ни направиха три срещи, които, както считам, бяха нужни за събиране на информация за проучване на случая», каза той.

Снимка от видеото, предоставено от нападателя.

«Американците си направиха записи, а ние ги попитахме следното: могат ли да ни помогнат. След това те си тръгнаха със записите и повече не се появиха», казва организаторът.

 

Планът за убийството на Мадуро е ликвидиран от охраната му.

Тя е била причината за преждевременното взривяване на безпилотника, казва нападателят.

 

Устройствата, блокиращи сигнала на телефоните, които защитават президента, неочаквано се включили, довеждайки до взрив безпилотника.

 

МВР на Венецуела потвърждава тази част от историята, включително траекторията на полета на безпилотниците.

Снимката показва един от безпилотните летателни апарати, предоставени е от автора на атаката.

Атаката е била подготвена във ферма в Колумбия.

Няколко дена преди речта на Мадуро венецуелските дезертьори поръчали безпилотни летатални апарати от САЩ и ги приспособили за взрив на самоделна бомба чрез дистанционно управление.

 

На видеото, което притежава CNN, се чуват гласове на мъже, които се оплакват, че гайките на безпилотниците са твърде малки.

Показано е още, че групата тренира по-трудната част: достатъчно висок полет на безпилотните апарати, а след това пикинаре надолу, за да се нанесе удар по целта.

Те тренират и различни сценарии: пускане от прозореца на автомобил, под прикритието на нощта…

По-късно те пренасят апаратите през границата във Венецуела.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;