1 май 2019-Нюз Фронт.

Венецуелската прокуратура започна разследване на опита за преврат след съответното разпореждане от президента Николас Мадуро.

На руснаците беше препоръчано да се въздържат от пътуване до Венецуела, където атмосферата сега се накалява поради опит за преврат. Тези, които сега са в страната, трябва да внимават да не се появяват в претъпкани места, съветва руското посолство в Боливарската република.В продължение на няколко часа поддръжници на опозиционния лидер Хуан Гуайо контролираха въздушна база в предградие на столицата Каракас.

Малко по-рано, самозванецът призова за свалянето на президента Николас Мадуро, наричайки призива „операция Свобода“.

На страната на Хуан преминаха само няколко десетки войници, които бяха обявявени впоследствие за предатели от военния министър на Венецуела. Министърът съобщи, че властите са успели да деактивират малка група предатели. В допълнение, той изразии подкрепата на армията към президента.

Към настоящият момент контролът над авиобазата е абсолютно възстановен.

 

В резултат на сблъсъците един човек загина, около сто бяха ранени. Повечето наранявания са причинени от изгаряния и отравяне със сълзотворен газ.

Междувременно САЩ добавят масло в огъня- Джон Болтън, помощник на американския президент за национална сигурност, заяви, че венецуелският министър на отбраната подкрепя опозицията.
Той призова също за отстраняването на президента Мадуро от власт.

«Надяваме се да постигнем смяна на режима в Каракас възможно най-скоро», каза Болтън.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също открито заявява, че САЩ подкрепят опозицията.
Той разпространи информацията, че Николас Мадуро е трябвало да напусне страната и да избяга в Куба.
Самият Мадуро опроверга тези слухове. Той излезе с изявление пред гражданите и съобщи, че опитът за преврат е неуспешен,
а всички, които са участвали в него ще бъдат наказани и той вече е започнал разследване.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;