1 май 2019-Нюз Фронт.

Фактическото оттегляне на Съединените щати от международния договор за търговия с оръжие, предвид контурите на съвременната външна политика на Вашингтон, няма да повляе на нищо, казва Игор Коротченко, главен редактор на списание «Национална отбрана».
Излизането на САЩ от Международният договор за търговия с оръжия (МДТО)не е изненадващо.
Факт е, че американският президент Доналд Тръмп оттегли ратификационния пакет от документи за МДТО от Конгреса, което предизвика резонанс сред европейските политици — Министерството на външните работи на Руската федерация счита това за логично, тъй като Европейският съюз лобира за това споразумение.

 

 

Интересното е, че Министерството на външните работи на Руската Федерация отбелязва в коментара по темата, че това решение на Тръмп само подчертава погрешния характер на МДТО, тъй като този документ не забранява прехвърлянето на оръжия към недържавни структури, които нямат мандат за такива действия от легитимните правителства на определени държави, или производство на оръжия без лиценз и с изтекъл лиценз.

В резултат на това МДТО не защитава от рисковете, свързани с попадането на оръжията в ръцете на престъпници и терористи, и в резултат на това да се дестабилизра ситуацията в горещи точки.
В същото време в руското законодателство всички тези моменти са стандартизирани, в резултат на което Русия не е станала страна по това, както според външното министерство на Руската Федерация, априорно погрешно споразумение. Както и Китай, Индия и Съединените щати при Тръмп.

Министерството на външните работи на Руската Федерация отбеляза, че това споразумение съдържа постулат за приемането му с две трети от гласовете на неговите участници, поради което остава възможността за прокарване на определени негативни позиции — затова европейците се отказаха от принципа на консенсус.

 

„Това действие на САЩ не е изненадващо — американците винаги прилагат точно политиката, която считат за необходима. Що се отнася до международните договори, те винаги ги изхвърлят в тоалетната в ситуация, в която заключават, че те са в противоречие с техните национални интереси, следователно, тъй като те са на първо място по износа на оръжие, те ще продължат бъдат и ще се занимават с това. Тъй като те са нашите преки и главни опоненти на международния пазар на оръжие, те ще продължат да играят тази роля, ”заявява Короченко.

 

Съответно общото състояние на международния пазар на оръжия не се променя от подобни решения на Съединените щати — единственото нещо, което трябва да се отбележи тук е, че тази стъпка съответства на линията на Тръмп за САЩ, която оставя предварително подписаните споразумения.

„Освен това няма да засегне активните, но неуспешни опити на САЩ да осуетят руския износ на оръжие. Тази ситуация ще продължи и за Русия нищо не се променя от това решение на Тръмп ”, обобщава Коротченко.

 

Натискът на САЩ няма да засегне руския износ на оръжие
Както експертът отбелязва, Русия продължава да заема стабилно второ място в света по износ на оръжие, но в същото време все повече се сблъсква с нелоялна конкуренция, която американската страна активно прилага към Москва.

В това отношение Съединените щати са нашият пряк геополитически противник, така че не е изненадващо, че американците през цялото това време се опитват да пречат на руския износ на оръжие и по същество да използват всички средства ”, обяснява Коротченко.

 

„Днес износът на оръжие е политика и геополитика, това проекция на влияние, както и консолидиране на стратегическото сътрудничество за идните десетилетия, тъй като това е жизнения цикъл на съвременните оръжия“, констатира Коротченко.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;