30 април 2019-Нюз Фронт.

Японският император Акихито абдикира от трона. Той благодари на народа на страната за подкрепата и изрази надежда, че ерата на царуването на новия император ще бъде „стабилна и плодотворна“, съобщава изданието Kyodo.
По-рано японският министър-председател Шиндзо Абе обяви за абдикацията на император Акихито на церемонията и, като представител на народа, му благодарил от името на поданиците.

Тържествената церемония се провежда в залата «Сейден Maцу-но-мa» в императорския дворец.

 

В залата бяха внесени императорски регалии: меч, яспис, както и имперските и държавните печати на Япония.

През август 2016 година император Акихито, в своето обръщение към народа, заяви, че във връзка с преклонната възсраст му става все по-трудно да изпълнява задълженията си. Той отбеляза, че би искал да предаде императорския трон на наследника.

Но Конституцията на страната и законът за императорския дом предвиждат наследството на трона само след смъртта на действащия император.

След това изявление няколко експерти в областта на правото, историята, протокола на имперския дом обсъждаха как би било възможно въпросното предаване на трона да се случи.
В резултат на това, през 2017 година Парламентът прие „специален закон“, който допуска  предаването на Хризантемовия трон прижизнено.

Специално свикана комисия по делата на императорското семейство одобри деня на абдикацията на император Акихито — 30 април 2019 година. И в първият ден на май ще се състои възнесението на престола на наследния принц Нарухито

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;