Владимир Путин изрази признателност на отиващия си император на Япония за вниманието му към Русия

30 април 2019-Нюз Фронт.

Руският президент Владимир Путин благодари на японския император Акихито, който абдикира от престола, за вниманието към отношенията между двете страни.

Съответната телеграма беше публикувана на официалният сайт на Кремъл.

 

Владимир Путин изрази признателност на отиващия си император на Япония за вниманието му към Русия

 

Ваше Величество,
Бих искал да изразя искрена признателност за вниманието Ви към руско-японските отношения, които получиха забележително развитие в годините на пребиването Ви на императорският престол.

Разчитам, че взаимноизгодните връзки между нашите държави ще продължат да се укрепват във всички посоки и занапред.
Пожелавам на Вас и Вашите близки добро здраве, бодрост на духа, благополучие и дълголетие.

С уважение,Владимир Путин.

 

През август 2016 година император Акихито, в своето обръщение към народа, заяви, че във връзка с преклонната възсраст му става все по-трудно да изпълнява задълженията си. Той отбеляза, че би искал да предаде императорския трон на наследника.

Но Конституцията на страната и законът за императорския дом предвиждат наследството на трона само след смъртта на действащия император.

След това изявление няколко експерти в областта на правото, историята, протокола на имперския дом обсъждаха как би било възможно въпросното предаване на трона да се случи.
В резултат на това, през 2017 година Парламентът прие „специален закон“, който допуска  предаването на Хризантемовия трон прижизнено.

Специално свикана комисия по делата на императорското семейство одобри деня на абдикацията на император Акихито — 30 април 2019 година. И в първият ден на май ще се състои възнесението на престола на наследния принц Нарухито

Тържествената церемония се провежда днес, в залата «Сейден Maцу-но-мa» в императорския дворец.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Коментари:

Зареждане ...