Държавен фонд «Земеделие»
Снимка: БГНЕС

Държавен фонд «Земеделие» е направил проверка на близо една пета от къщите за гости, обяви на правителственото заседание министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

«И ако се установи, че имаме пропуски в отчетите, пропуски в ползването по предназначение от гледна точка на ангажимента, който е поет, ще бъдат налагани съответни финансови корекции или отново пълно възстановяване на сумата».

 

Порожанов информира, че в стария Програмен период 2007-2013 г. са направени 746 къщи за гости в населени места, определени в ПРСР, извън националните курорти.

До момента са проверени над 110 къщи за гости,  като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че при някои от имотите, които са рискови, ще бъдат проверени и строителите:

«Правят се съответно насрещни проверки в общините дали там са плащани съответните туристически данъци, дали са вписани в районните полицейски управления настанените лица, но това вече е в процес на работа.

 

След направен анализ там, където има изведен по-голям риск, ще бъдат направени насрещни проверки и на изпълнителите и строителите на самите къщи за гости, така че да обхване в пълен обем тези обекти».

«Има ли виновни — да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно», заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод проверките.

Премиерът изтъкна, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение.

Министър-председателят отбеляза, че се проверяват всички къщи.

«Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не», добави премиерът.

Тагове: ; ; ;