Инцидентът с албанското знаме на Самуиловата крепост в Охрид е посегателство към българското историческо наследство и страната ни трябва да реагира. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов за поставянето на албанското знаме на Самуиловата крепост в Охрид от фолклорен танцов състав от Косово.

„Неприятно е, че Самуиловата крепост в Охрид, един паметник на българската история, култура и памет за цар Самуил- един от най-великите българи на всички времена, става обект на подобно посегателство, при това от наглед културна формация, какъвто е този танцов състав от Република Косово“, заяви проф. Павлов.

По думите му този акт може да се отдаде на незнание, на невежество или да го оневиняваме по някакъв начин, но това не е правилната позиция.

„Независимо дали тези хора, които са поставили знамето, съзнават или не какво вършат, по този начин се вбива клин в традиционно приятелските отношения между българския и албанския народ.

Няма никакво съмнение, че днешният албански национализъм крои мечти за Велика Албания, прекроява границата на Балканите.

Чувства се едва ли не господар на бъдещето.

Тази представа е твърде наивна и не е мотивирана по никакъв начин.

Още повече, когато се посяга на ясни български символи“, посочи Пламен Павлов.

 

„Ако този инцидент заслужава коментар, той трябва да бъде свързан не само с посегателства към Република Северна Македония, но и към българското историческо наследство.

От българска страна би следвало да има реакция“, подчерта историкът.

Той призова организаторите на подобни фестивали и участниците, независимо дали са от Северна Македония, от Косово и от която и да е друга държава просто да не погазват историята, тъй като това е едно морално престъпление и влошава климата на добросъседство в съвременна Европа и на Балканите.
Деница КИТАНОВА, Фокус

Тагове: ; ; ; ;