Един от най-авторитетните американски аналитични центрове  «The Pew Research Center» е провел мащабно социологическо изследване, чийто резултати са шокиращи за някои.

Както става ясно, гражданите на САЩ са убедени, че към 2050 година страна им ще потъне в икономическа и социална криза, ще изгуби своя авторитет на световната арена, ще има огромен държавен дълг.

 

Според данни от допитването, в което са участвали 2.5 хиляди американци, около 70 % от тях са недоволни от живота си сега и се съмняват, че правителството е способно да се бори с проблемите вътре в страната.

 

80 % от респондентите са разтревожени от качеството на работа на федералните власти и са разочаровани от остарялата двупартийна система.

72 % от запитаните считат, че след 30 години възрастните хора в САЩ ще бъдат по-малко подготвени за излизане в пенсия, 83 % са убедени, че за целта ще трябва да работят до 70 години.

 

42 % от трудоспособните респонденти предполагат, че към 2050 година пенсиите ще бъдат намалени, а половината от запитаните, които са по-млади от 50 години, въобще се съмняват, че ще имат пенсии.

Изхождайки от данните на допитването, става ясно, че гражданите на САЩ не вярват в американската мечта, защото всеки четвърти от десет респонденти счита, че качеството на живота на средностатистическото семейство в рамките на 30 години ще се влоши.

Само 20% считат, че ситуацията ще бъде точно противоположната.

Съдбата на младото поколение също предизвиква тревога сред американците.

77 % считат, че държавните образователни учреждеия не могат да дадат на децата необходимото ниво знания, а качеството на образованието само ще се влошава.

Болшинството запитани не вярват в подобряване на икономиката на страната.

54 % от респондентите са убедени, че след три десетилетия  американската икономика ще отслабне на фона на постоянната намеса във вътрешните работи на други страни и постоянните въоръжени конфликти.

 

63 % от запитаните прогнозират ръст на държавния дълг.

Само 16 % считат, че той ще бъде ликвидиран.

В същото време 73 % от респондентите считат, че икономическото неравенство на фона на разликата в доходите към 2050 година ще достигне невероятно ниво, а категорията граждани, която не спада към средната класа или богатата, ще се увеличи няколко пъти.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;