Победата на Владимир Зеленски на изборите за президент на Украйна означава не само, че жителите на страната са разочаровани от идеите на Евромайдана. Те си избраха «идеален държавен глава», буквално от екраните на телевизорите —  в знак на протест срещу цялата епоха на украинската независимост.

Това сподели френският експерт в сферата на геополитиката Доминик Мойси в статията си за

«Les Echos».

Според него, Украйна е избрала наистина радикален метод, «за да започне всичко от нулата», още повече, че «украинците вече няма какво да губят».

Тези западни политици, които, оценявайки избора на украински президент, крещят за триумф на демокрацията, дълбоко се заблуждават, защото всъщност ситуацията в Украйна ознаменува «най-дълбоката криза на демокрацията от всички, които по-рано е имало в страната».

 

«Елитите изгубиха кредита на доверие, даден им от народа, при това не само в Украйна» — пише Доминик Мойси, подчертавайки, че подхранваните с популизъм народни маси «вече имат доверие само на себе си».

Авторът иронично отбелязва, че с победата на Зеленски телевизионните сериали официално са променили статуса си, превръщайки се в «инструмент за борба за власт».

 

В Русия оцениха триумфа на политика като «унижение за Порошенко» с неговия майданен курс, но, според експерта, нещата са по-сериозни.

 

Украиците фактически направиха «прискърбна, но реална оценка на политическия курс на страната от времето, когато тя стана независима след разпада на СССР».

 

По такъв начин, счита авторът, победата на Зеленски се превръща в «предупреждание» към всички западни елити.

В тази връзка експертът припомя идването на власт в Германия на Адолф Хитлер пред 1933 г.

Той прави уговорката, че не сравнява с това «засмения политик» от Украйна, подчертавайки само това, че, както в средата на миналия век, «светът става напълно непредсказуем», а в такива момента властта се постига не с опита, а на базата на неговата липса.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;