30 април 2019-Нюз Фронт.

Неформалната среща в Берлин, в която взеха участие сръбският президент Александър Вучич, президент на самопровъзгласилата се „Република Косово” Хашим Тачи, френският президент Емаюуел Макрон и канцлетът на Германия Ангела Меркел приключи вчера вечерта. Тема на разговора — урегулиране на косовския проблем.

«Вие очаквахте чудо? Няма чудеса. Това е реалност, ние сме в трудна и сериозна ситуация и трябва да мислим за бъдещето на нашия народ»-,каза Александър  Вучич пред журналисти след преговорите.

 

Александър Вучич разказа, че сръбската делегация е получила думата последна, като е трябало да изслушат много необосновани обвинения.

Предстои ни труден период, «каза Вучич, добавяйки, че Сърбия понася тежки загуби поради 100-процентните вносни мита въведени от Прищина за доставянето на стоки в Косово от Централна Сърбия.
Белград настоява за премахването на тези мита, на първо място, за възобновяване на диалога.

Хашим Тачи също оцени, че преговорите са били»тежки» и са приключили без конкретни резултати.
В отговор на въпрос за по-рано изразената инициатива за разделяне на Косово, той заяви, че това е «мъртва идея», но се работи за присъединяването на Прешевската долина, територия в южната част на Централна Сърбия, към «републиката».

 

Припомняме, че преди преговорите президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че страната ще продължи да защитава косовските сърби, и никога няма да признае «Косово» въпреки натиска на Запада.

 

„Ние няма да признаем Косово, този край няма да бъде отделен, въпреки че бъдещите поколения ще имат трудна съдба. Направих всичко, за да се боря, защитих народа си в Косово и Метохия и ще ги защитавам още повече, няма да ги предам.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;