Небезизвестната организация «Белите каски» за пореден път активизира дейността си на територията на Сирия, получавайки подкрепата на една от най-големите терористични групировки.

Това заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.

Според него, Москва има информация, която й позволява да констатира, че в Сирия се подготвя подредната режисирана «химическа атака», чиято цел е да се дискредитират властите в арабската република.

 

«Имаме информация от различни източници, че «Белите каски» заедно с терористите от «Джебх ан-Нусра»  [Хайат Тахрир аш-Шам] подготвят поредната провокация с използването на химическо оръжие в провинция Идлиб.

Целта е, както в миналите случаи, да обвинят в това армията на Сирия, за да дискредитират официален Дамаск», съобщи руският дипломат.

 

Свързаният с терористичната организация «Ислямска държава» ресурс  «Al-Furqan» публикува видео с човек, приличащ на главатаря на групировката Абу Бакр ал-Багдади, за чиято гибел по-рано нееднократно съобщаваха от САЩ.

Ръководителят на организацията «SITE Intelligence Group»,  която проследява активността на терористите в интернет, Рита Кац отбеляза в своя Туитър, че това е първата поява на ал-Багдади на водео за последните пет години.

 

На видеото ал-Багдади в обкръжението на привърженици обсъжда войната срещу «кръстоносците» и съобщава за завършването на битката за последната крепост на ИДИЛ в Сирия — населеното място Багуз, което през март бе завзето с щурм от войската на опозицията.

Вашингтон отказва да коментира ситуацията, оправдавайки се с това, че трябва да се провери истинността на видеото.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;