Зеленски получи звучен шамар от Путин

Зеленски получи звучен шамар от ПутинСамо три дена след избирането на новия президент на Украйна руският лидер подписа указ за предоставянето на руски паспорти на жителите на Донбас.

Киев незабавно реагира на случилото се и се обърна към Съвета за сигурност на ООН.

Според киевските власти, тази стъпка противоречи на Минските споразумения и е насочена към съзнателна ескалация на отношенията с Украйна, отбелязва  «Фигаро».

 

Превод:
Зеленски получи звучен шамар от Путин

Само три дена след избирането на Зеленски с феноменалния резултат 73 % от гласувалите руските власти решиха да предприемат решителна стъпка.

 

В сряда Владимир Путин подписа указ за предоставянето на руски паспорти на жителите на Донецката и Луганската републики, което предизвика ярост в Киев.

 

Освен това, в четвъртък руският лидер отказа да поздрави Зеленски с победата.

Неговият коментар беше:

 

«Какво да оценявам тук? Това е пълен, абсолютен провал на политиката на Порошенко», каза Путин по време на срещата си с Ким Чен Ун във Владивосток. — Пълен и абсолютен.

Убеден съм, че новите власти няма как да не разбират това.

Те разбират това прекрасно».

Според него, отношенията между Москва и Киев ще зависят от политиката на новото украинско ръководство.

 

Всъщност, Русия предприе стъпки, за да оцени намеренията на Зеленски спрямо Донбас.

 

Разрешението за издаването на паспорти на украински граждани, които живеят в неконтролираните от Киев територии в Донецк и Луганск, напомня аналогичните действия на Кремъл спрямо Абхазия и Южна Осетия през 2002 година в рамките на конфликта с Грузия.

 

На практика жителите на Републиките могат да получат руски паспорт без изпълнение на обичайните условия, в частност — пет години пребиваване на територията на Русия.

 

Според Владислав Сурков, който се счита за архитект и покровител на ДНР и ЛНР, това е дълг на Русия към тези, които все още говорят и мислят по руски.

 

Всички очакваха реакцията на Зеленски на този «приветствен подарък».

 

В сряда неговият екип публикува прессъобщение:

 

«С Указа за издаването на руски паспорти на граждани на Укреайна, които се намират в неконтролираните от наша страна територии, Русия призна своята отговорност като държава-окупатор…

За съжаление, този указ не ни приближава към решаването на основната задача — прекратяването на огъня».

 

Екипът на Зеленски призова да се засили дипломатическият натиск и санкциите срещу Русия.

«За Кремъл издаването на паспорти означава победа в информационната война със Зеленски», заяви Мария Снеговая от Колумбийския университет.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.lefigaro.fr/international/ukraine-russie-premier-coup-de-griffe-de-poutine-a-zelenski-20190425

Зеленски получи звучен шамар от Путин

Коментари:

Зареждане ...