Ако няма транзит на руски газ през Украйна, тогава няма да има доставки на «синьо гориво» за Киев. Това изявление направи Владимир Путин на пресконференция в Пекин, коментира руският вестник „Московский Комсомолец“, цитиран от Агенция «Фокус». 

По-рано украинският „Нафтогаз“ обвини Москва в започването на „нова газова война”.

Ако това е така, тогава руският лидер не остана да чака в окопите, разкривайки схемата за получаване на газ от Украйна.

Междувременно независимите експерти смятат, че суровата реторика на страните е причинена от необходимостта да се заложат позициите им преди началото на тристранните преговори за газ (Москва — Киев — Брюксел), насрочени за май.

Съдейки по изявленията на Владимир Путин, той счита, че перспективите за транзитно споразумение между «Газпром» и «Нафтогаз» са един от основните въпроси в дневния ред на двете страни.

Настоящото споразумение изтича на 31 декември 2019 г. и всички опити на страните да се споразумеят за параметрите на ново такова досега не водят до конкретни резултати, припомня изданието.

Междувременно Украйна работи без руски покупки на газ повече от три години. Според официалното обяснение на Киев, през цялото време Украйна получава «синьо гориво» от своите европейски партньори в обратната посока (реверс). Очертаването на този реверс е обяснено от Путин в изказването му.

„В края на краищата, реверсът е виртуален. Нашият газ, който отива в Западна Европа, газова тръба от съветските времена, как е устроена?

От транзитната тръба за газ има клонове към цяла Украйна.

Това са абсолютно известни неща за професионалистите, а публиката само, може би, не разбира това.

Но това са глупости, това са глупости, това е измама.

Няма реално реверс!

Това е невъзможно: сутрин да тече газ през тръбопровода за транзит към Европа, а през нощта да се връща в обратен режим. Това е просто технологично невъзможно,» обяснява руският президент. 

Освен това, продължи Владимир Путин, Киев плаща два пъти повече за този газ, отколкото би могъл, като го закупи директно.

Главното послание на президента е: ако транзитното споразумение не бъде постигнато, Украйна ще остане не само без «официален» руски газ, но и «неофициален» – така наречения виртуален реверс. 

Преговорите за ново транзитно споразумение в тристранен формат Русия-Украйна-Европейската комисия започнаха от средата на миналата година. Последната среща се проведе през януари 2019 г., но засега страните не успяват да се доближат до компромис.

Вярно е, че няколко дни по-рано „Нафтогаз“ предложи своя версия на транзитно споразумение, според което на „Газпром“ се предлага да резервира 60 милиарда кубически метра транзитен капацитет на украинската газопреносна система за период от десет години.

Москва обаче вече даде ясно да се разбере, че като се вземат предвид тръбопроводите , които заобикалят Украйна :»Северен поток-2″ и «Турски поток», които са в процес на изграждане, необходимостта от украински транзит ще остане в много по-малък обем.

«Желанието на «Нафтогаз» е съвсем ясно: той иска да заложи известно количество изпомпване на газ за дълго време, за да знае на какви финансови потоци трябва да разчита, за да поддържа газопреносната си система», каза Сергей Пикин, директор на Фонда за енергийно развитие. — «Смятам обаче, че «Газпром» няма да се съгласи с тези условия. Записването на 60 милиарда кубически метра е нерентабилно за Русия, тъй като скоро ще влезе в експлоатация „Северен поток-2“ и втората тръба от „Турски поток“. Според мен е реалистично Киев да очаква 15-20 милиарда кубически метра годишно.» 

Очевидно, осъзнавайки, че предложението й няма да бъде прието веднага, украинската страна се обърна към обвинителната реторика, упреквайки Москва за разгръщане на «новата газова война». Това заяви изпълнителният директор на «Нафтогаз Украйна» Юрий Витренко.

Според него Русия почти със сигурност ще спре да изпомпва газ през Украйна през 2020 година. Като доказателство той посочи увеличаване на обема на транзита на горива в момента, което може да е индикация за вливане на големи количества суровини в газохранилища в Европа. Така Москва възнамерява да покрие бъдещите нужди на европейските потребители без украински транзит.

Междувременно Киев не е готов да спре транзита на руски газ.

Според Витренко «Нафтогаз» просто няма технически модел за функционирането на украинската газопреносна система в този случай. 

Според експерти настоящият обмен на твърди изявления между страните не е нищо повече от етап на подготовка за тристранните преговори между Украйна, Русия и Европейската комисия през май.

Според Сергей Пикин в края на краищата страните непременно ще постигнат споразумение, от което Украйна действително има интерес (за да не остане без „синьо гориво“), и Русия, чиито „алтернативни“ газопроводи все още са далеч от окончателното въвеждане в експлоатация.

 

Тагове: ; ; ; ;