Бившият помощник-държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Браян Ий заяви, че „учебниците по история“ на Балканите са пълни със ситуации „сега или никога“, но срещата на върха за Западните Балкани в Берлин не е един от тези моменти, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).

Според мнението на Ий, срещата между президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи и лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон на 29 април в Берлин не е решаваща за процеса на диалога между Белград и Прищина, но е добра възможност той да бъде обсъден.

„Германия и другите страни трябва да организират подобни срещи, за да се обсъждат бъдещите стъпки. Надявам се, че ще има откровена и подробна дискусия за следващите ходове на Сърбия и Косово и за някои нови неща, които могат да се случат…

Мисля, че историята на разделенията по етнически линии не е добра, прагматична, политическа или дипломатическа идея…

Няма смисъл такива неща да бъдат обсъждани“, добави той.

В неделя вечерта президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че на предстоящата в понеделник среща на върха за Западните Балкани в Берлин на сръбската делегация ще й бъде много трудно и я очакват „странни моменти“ заради формата на срещата и избора на участници, пише белградският ежедневник „Политика“.

„Нямам нищо против (премиера на Словения Мариян) Шарец, но защо Шарец, а не (премиера на Румъния Виорика) Дънчила, защо (премиерът на Хърватия Андрей) Пленкович, а не (унгарският министър-председател Виктор) Орбан, защо не (премиерът на България Бойко) Борисов“, заяви Вучич в ефира на сръбската телевизия „Пинк“.

Той отбеляза, че, например, не е поканен Милорад Додик, за когото припомни, че е получил повече гласове от гражданите на Босна и Херцеговина на последните избори от Денис Звиздич.

„Утре всички ще кажат, че Косово е независимо, затова са поканени – да кажат колко безотговорно би било да се разговаря за това, което Сърбия би могла да получи“, заяви държавният глава.

„Затова говорих за разграничение (демаркация), за да получим нещо… Сега знам, че няма да можем да се преборим за тази идея“, обясни Вучич.

Сръбската делегация обаче ще бъде, каза той, единствената, която ще говори срещу независимостта на Косово.

„Разбира се, ще бъде трудно, но това не е първият път“, отбеляза сръбският лидер, като добави:

„Но, както ви казвам, ние сме избрали да се борим за страната. Ние трябва да се борим“.

Вучич очаква в понеделник в Берлин да се говори за европейското бъдеще, страните от ЕС, за разширяване… и той лично се надява на позитивни сигнали.

Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;