28 април 2019-Нюз Фронт.

Експерти от Центъра за икономически и политически изследвания (САЩ) Джефри Сакс и Марк Вайсброт в специален доклад съобщават за 40 хиляди венецуелци, които са починали от санкциите, наложени от администрацията на Доналд Тръмп през август 2017 година.
„Санкциите лишават венецуелците от основни лекарства, медицинско оборудване, храна и други необходими вносни стоки. Това е нарушение на международното право и на американското право, то е в противоречие с [международните] договори, подписани от Съединените щати.

Конгресът трябва незабавно да сложи край на това — каза Вайсброт, коментирайки публикуването на доклада.

 

Авторите на доклада цитират печалните резултати от американската политика към Венецуела.
През 2017-2018 40 хиляди пациенти с диабет, сърдечно-съдови и ракови заболявания са починали от недостиг на лекарства. Кривата на смъртността в цялата страна се е повишила с 31% и се очакват още повече смъртни случаи.

Рисковите групи включват 80 000 венецуелци, които получават лечение за HIV, 16 000 пациенти с рак, 16 000, които се нуждаят от диализа, и 4 милиона диабетици и пациенти с хипертония, които са лишени от инсулин и други лекарства.Според Фармацевтичната федерация на Венецуела има недостиг на 85% от лекарствата, а според Медицинската федерация на Венецуела 22 хиляди лекари са напуснали страната, или 1/3 от медицинския персонал.

 

Ако преди въвеждането на американските санкции обемът на вноса на хранителни продукти за Венецуела беше равен на 11,2 милиарда долара, то през 2018 година, поради санкции, Венецуела успя да внесе храна само за 2,46милиарда долара.
При 22% от децата под 5-годишна възраст се наблюдава задържане на растежа.
79% от училищата изпитват недостиг на питейна вода, а 61% от училищата не могат да осигурят на децата ежедневен достъп до питейна вода.
Докладвани са смъртните случаи на пациенти в болници поради прекъсване на електрозахранването и избухване на инфекциозни заболявания поради липса на хигиенни продукти.

През 2018 година БВП на Венецуела спада с 16,7%, а през 2019 година с още 37,4%.
Инфлацията на храните по време на санкциите достигна 1350%.
Основният източник на доходи за Венецуела беше и остава нефтът. По-рано САЩ са внесли 35,6% от венецуелския петрол, а от 15 март 2019 година вносът на петрол от Венецуела в САЩ е паднал до нула.
Производството на петрол намалява с 430 хил. барела на ден, или 36.4%.
Според най-консервативните оценки петролната индустрия в страната е загубила 6 милиарда.Ако санкциите продължат през 2019 година, Венецуела ще загуби 6.8 милиарда в чуждестранна валута (21%), а спадът в печалбите от износа на петрол ще достигне безпрецедентни 67,2%.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;