Снимка: БГНЕС

Православните християни посрещнаха най-светлия празник — Възкресение Христово!

В София хиляди вярващи се събраха на площад «Свети Александър Невски» в очакване на радостната новина. В празничното богослужение Негово светейшество Българският патриарх Неофит заяви:

«От този непресъхващ божествен извор черпим ние днес и прославяме подателя на живота, който тридневен възкръсна от мъртвите, посрами цялата сила на злото и ни посочи пътя на вечния живот. Нека следваме този път, защото в неговия край ни очакват радостта от срещата ни с Христос и венецът на живота, който Господ е обещал на ония, които го обичат. Благодатта и мирът на възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос, да бъдат с всички нас. Христос Возкресе!».

Миряните посрещнаха радостната вест за Христовото Възкресение със свещ в ръка:

«Великият ден символизира обединението на цялото християнство».

«И се надявам за всички хора празникът да донесе много здраве, много мир по целия свят и много любов и всички хора да са заедно и да се разбират».

Днес Негово светейшество Патриарх Неофит ще оглави пасхалната вечерня, наричана още Второ Възкресение, която ще започне в 11:00 ч. в митрополитската катедрала «Света Неделя».

Благодатният огън пристигна от Йерусалим

По-рано благодатният огън пристигна в България, донесен от Йерусалим от българска църковно-държавна делегация, в която за първи път пътува и епископ от Северна Македония.

Делегацията, водена от Старозагорския митрополит Киприан, присъства на богослужението в храма «Възкресение Христово» в Йерусалим, откъдето в специални огнеупорни фенери огънят се пренася до различни точки на света.

Пожелания отправиха премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев

«Нека посрещнем Великден живи и здрави, и с вярата, че сме способни на много добри дела. Пожелавам на всички щастливи моменти с близките хора. Светли празници», пожела Борисов.

Президентът Румен Радев отправи призив за повече вяра в собствените сили и любов към ближния. «Нека не забравяме, че мирът и благоденствието са плод на общите ни усилия», пожела държавният глава.

Стотици посрещнаха Възкресение в катедралата «Свети Апостоли» във Враца

Хората в храма споделиха надеждите си:

«За духовно пречистване и осмисляне на житейския път».

«Ден, в който се събираме, за да си кажем хубави думи, да си пожелаем здраве и да благодарим на Бог».

След края на богослужението Врачанският митрополит Григорий подари на всеки от присъстващите икона на Възкресение и червено яйце и поздрави с думите:

«Пожелавам на всички възкръсналият от мъртвите наш Господ и Спасител Исус Христос да изпълни с пасхална радост вашите сърца и да ви дарува с всяко благоденствие».

123 църкви и манастири в област Велико Търново посрещнаха Благодатния огън

Стотици великотърновци се събират за пасхалното богослужение в църквата «Възкресение Христово» в руския парк, където празничната служба ще води великотърновският митрополит Григорий.

«Всеки ден Господ ни дава чудеса, но ние трябва да отвърнем с вяра и дела», обърна се към миряните великотърновския митрополит Григорий:

«Христос возкресе с вяра, наистина возкресе! Всичко ще бъде, както трябва, ако ние имаме тази вяра и упование Бога».

Кметът на Велико Търново Даниел Панов:

«Нека божието възкресение на всеки един ни даде помисли, когато влизаме в православните храмове, да се замисляме дали сме достатъчно добри».

Стотици посрещнаха благата вест за Възкресението в Банско 

Празничната литургия беше отслужена в храма «Света Троица», след което множеството се отправи към площада пред паметника на Свети Паисий Хилендарски, за да чуе от свещениците думите: «Возкресение Твое Христе Спасе. Ангели поют на небесе».

«Чудно е за всички нас, че тази пасхална радост по свръхестествен начин се пренася върху всички, които присъстват на това богослужение. Трябва да бъдем благодарни на Бог за всичките благодеяния и за всичките чудеса, които изпраща на нас, християните».

Как миряните приеха Благодатния огън, възвестил Възкресението:

«Успокоението, вътрешният мир, смирението».

«Благословени от Бога, ние се радваме за това чудо, което продължава».

«С думите «Христос Возкресе» изричаме всъщност «Вечен живот».

Много гости от Гърция, Македония, Сърбия и Русия посрещнаха Възкресение Христово в Банско.

Православните посрещнаха празника и в българската църква «Св. Стефан» в Истанбул

Тържествената служба беше отслужена от свещеници от Митрополията в Стара Загора. Сред множеството вярващи имаше не само такива, дошли от България, но и от други православни страни.

Ето какво разказаха за усещането да посрещнат Великден в Желязната църква гости от Бургас:

«За мен е много специално. Аз в училище съм учила за Свети Стефан и съм много щастлива, че съм тук, особено на Великден. Усещането е страхотно. Много съм изненадана колко много българи идват на Великден».

«Усеща се дух, усеща се българският дух на празника и дано по-често да идваме на празници и да се поддържа този дух».

И в Истанбул днес преди обед ще бъде отслужена службата за така нареченото «Второ Възкресение».

В Брюксел ще се извие голямо хоро по повод Великденските празници

Следобед на Гранд плас в Брюксел ще се извие голямо хоро по повод Великденските празници. Хорото ще поведат ансамбли и певци от Каварна и Котел, ще се включат танцови състави от Брюксел и Гент, както и артисти от целия балкански регион. Традицията беше поставена преди 7 години от бившия български еврокомисар Кристалина Георгиева.

Патриархът на цяла Русия призова хората да побеждават злото

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил призова в обръщението си по повод Възкресение Христово хората да се научат да побеждават злото и да не се поддават на неговата сила. На традиционната за Великден литургия в катедралата Христос Спасител присъстваха президентът Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев и други фигури от властта и политическите среди.

БНР

Тагове: ; ; ; ;