Руският президент Владимир Путин заяви, че иска да узнае позицията на украинския президент Володимир Зеленски за конфликта в Източна Украйна, съобщава «Ройтерс», предаде News.bg.

Путин каза пред репортери в Пекин, че ще трябва да обсъди начини за прекратяване на конфликта със Зеленски и че украинският народ е уморен от този конфликт.

Пълномащабно нападение срещу терористи в провинция Идлиб в Сирия «сега не е целесъобразно» и сигурността на цивилните трябва да бъде взета предвид, обясни още руският президент.

 

Путин обясни, че Русия ще работи с сирийската опозиция за финализиране на състава на конституционен комитет, част от усилията за осигуряване на политическо уреждане на конфликта.

Русия помогна на силите, верни на сирийския президент Асад, да си върне по-голямата част от страната в осемгодишната война, но сблъсъците продължават.

 

Владимир Путин в събота критикува присъдата на Мария Бутина в САЩ като «произвол«, добавяйки, че не разбира защо е въобще е задържана.

«Не можем да я обвиним в нищо, но за да не изглежда напълно нелепо, тя е осъдена на 18 месеца затвор», обясни той .

 

«Всъщност това е произвол. Не разбираме защо е осъдена», коментира руският президент.

 

Русия планира да възстанови доставките на петрол през тръбопровода за Европа до две седмици.

Той също така коментира, че не е чул никакви сигнали от членове на ОПЕК за възможността да напуснат сделката за ограничаване на добива на петрол, като добави, че това е малко вероятно.

Путин допълва, че сделката е в сила до края на юни и той се надява Саудитска Арабия да не се налага да повишава производството си, за да компенсира възможните ограничения на износа от Иран, поради санкциите на САЩ.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;