01.09.1964 Председатель КГБ при Совете министров СССР В. Е. Семичастный (1-й слева) принимает советских разведчиков Р. Абеля (2-й слева) и К. Молодого (2-й справа). РИА Новости/РИА Новости

На днешния ден през 1964 година, преди 55 години, се извършва размяна на съветски и английски разузнавачи.

Осъденият на 25 години затвор Конън Молодий се завръща у дома!

На снимката по-долу виждате кадър от филма «Мъртъв сезон», в който Лонсфилд-Молодий разобличава разработката на Запада — газ Ер Ейч.

Конън Трофимович Молодий е кадрови съветски разузнавач в периода на студената война, действащ под името Гордън Лонсдейл.

Той е в органите на външното разузнаване на СССР от 1951 година. В началото на 1954 година Молодий пристига в Канада с фалшиви документи. След няколко месеца се снабдява с истински документи и става Гордън Лонсдейл. Истинският Лонсдейл наистина съществувал, но загинал при неизяснени обстоятелства около 1943 г.

След това пристига в САЩ, оттам във Великобритания. Внедрява се в английските военни кръгове и събира информация за британските и американските военно-въздушни и военно-морски бази и за английските разработки в областта на ядрените реактори в подводниците и създаването на бактеорологично оръжие.

Английската кралица му присъжда специална грамота за «особени заслуги пред Великобритания».

Кадър от филма

Благодарение на общителния си характер и талант Конон Трофимович Молодий става преуспял предприемач.

Сметките му в банката се попълват ежедневно.

Скоро  става милионер.

Електронната ключалка, изобретена в едно от предприятията на Лонсдейл, през 1960 година на изложбата в Брюксел получава златен медал.

В Лондон Лонсдейл води светски живот, познават го в най-добрите лондонски клубове.

Много пътува по страната, завързва нужните познанства.

Връзката си с Центъра в СССР извършва чрез своите радисти Морис и Леонтина Коен, които живеят в Англия с документи на новозеландците Питър и Хелен Крогер.

Най-удачното познанство за Лонсдейл е в Портланд — с Хари Хоутън, служещ във военно-морската база.

Хоутън имал достъп до секретни документи.

В рамките на няколко години той продава на Лонсдейл секрети, които, според някои твърдения, са икономисали на СССР няколко милиона долара за разработката на системи за въоръжение.

Според една от версиите, Хоутън, на когото Лонсдейл плащал в кеш, пръскал парите необмислено: купул си скъп автомобил, гуляел из ресторанти и попаднал в полезрението на английкото контраразузнаване.

Започнали да го наблюдават, скоро разбрали за изтичането на информация.

Провалът се случил, когато полякът Михал Голеневский съобщил на ЦРУ, че Хоутън е вербуван от полското разузнаване.

На 7 януари 1961 година Хоутън и Лонсдейл били арестувани в момент на предаването на секретни документи.

В Англия Лонсдейл имал няколко автомобили, извънградска вила, разкошни апартаменти в най-добрите хотели в Лондон. Всичко това той придобил сам.

След три години затвор в британски затвор Конон Молодий бил заменен с Гренвил Вин, английски шпионин, разобличен в СССР.

Молодий умира на 9 септември 1970 година.

Погребан е в Донското гробище в Москва.

На мраморната плоча на гроба му пише:
«Конон Трофимович Молодий, полковник».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;