26 април 2019-Нюз Фронт.

През последните пет години Съединените щати загубиха ключовите си възможности да спрат проекта „Северен поток 2“ на 26 април, пише кореспондентът на The Washington Times Бен Волфганг.
Въпреки годините задкулисно убеждаване и открити заплахи за икономическите санкции от страна на две американски администрации, Вашингтон не успя да разубеди Германия от прокарването на газопровода „Северен поток-2“.

 

Снимка: Assenmacher

 

 

Изглежда германците възнамеряват да продължат изграждането на този тръбопровод», заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на слушанията сенатския комитет по външни отношения.
«Направихме почти всичко, което можахме, за да разубедим европейците, на първо място германците, от изграждането на» Северен поток — 2 «и днес виждаме, че всичко това е неуспешно.»

 

Завършеният „Северен поток 2“, както се опасяват американските анализатори, ще се превърне в основа на работните отношения между Германия и Русия, които биха могли да напрегнат НАТО, да подкопаят „борещата се“ Украйна и да застрашат енергийната сигурност на САЩ и техните съюзници в Източна Европа.

Недоволството на г-н Тръмп във връзка с този тръбопровод избухна на мемориална среща на върха в Брюксел през юли, когато той се оплака на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Германия сега е «напълно контролирана от Русия».

«Трябва да защитим Германия от Русия, но Германия сключва сделки с Русия чрез тръбопроводи», оплака се тогава Тръмп.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;