26 април 2019-Нюз Фронт.

Патриарх Ириней: Сръбският народ няма да приеме разграничаването на Косово и Метохия

По време на неотдавнашното си пасторско посещение в Косово и Метохия, патриархът на Сърбия, Ириней, посети велики светини, разположени в края, както и повечето значими населени пунктове, в които сърбите живеят компактно.

Навсякъде Патриархът призовава паството си към единство и храброст в отстояването на интересите си, съхранаването на домове и светини, наричайки Косово и Метохия «Святата земя на сръбския народ».

 

Патриарх Сръбски Ириней в Косовска Митровица

 

В обръщенията си Патриархът засегна и чувствителната, на първо място, за косовските сърби, тема свързана с плановете за така нареченото разграничаване на Косово и Метохия, което предполага ново разделение между сърбите и албанците по определени етнически граници.

Тази идея вече няколко години звучи и от отделни представители на сръбските власти, като нееднократно е звучала и от устата на външният минисър на Сърбия Ивица Дачич, а съвсем наскоро за необходимостта ор разграничаване заяви и сегашният министър на отбраната Александър Вулин.

Сръбската православна църква е скептично настроена към идеята за ново разграничение, справедливо вярвайки, че това ще доведе до катастрофални последици както за сърбите, живеещи в Косово и Метохия, така и за главните светини на Сръбската Църква в региона.

 

 

 

 

По време на престоя си в Призрен, патриарх Ириней буквално заявява следното:

„Това, което чуваме сега за някакъв вид разделение и за някакъв компромис, — с това сръбският народ никога няма да се съгласи, особено сръбския народ в Косово и Метохия. И това би могло да бъде най-лошото и най-пагубното- ако се отречем от Косово и го подарим на някого…»

 

Говорейки в Косовска Митровица пред голям брой граждани в църквата Свети Димитър, Патриархът на Сърбия каза, че именно те трябва да вземат съдбоносно решение и да останат в Косово. Това ще бъде истинско решение на сръбския народ, а не на отделни лица.

 

Патриархът призова сърбите да бъдат обединени и да не напускат Косово и Метохия, въпреки предложенията за ограничаване или вземане на компромисно решение.

„Умните хора не говорят за това, сърбите не казват това.
Това говорят тези, които носят само сръбското име, а самите те са далеч от всичко, което е сръбско ”, подчерта Патриархът.

«Ние сме за компромис, но за такъв, при който, Косово и Метохия ще остане част от Сърбия, защото това е сръбска земя и не може да стане чужда добави той.

 

Патриархът резонно заключи, че „това, което е било подарено- е загубено за всички времена», но за всяка окупация може да бъде намерено решение.
Това е ясната позиция на Сръбската Православна Църква, от която Църквата няма да се откаже.
«По всякакъв възможен начин и с позволени средства, ние ще се борим и ще убеждаваме онези, които толкова лесно споделят и щедро дават на другите това, което не им принадлежи, за да променят мнението си», каза патриарх Ириней.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;