25 април 2019-Нюз Фронт.

Русия може да предприеме асиметрични мерки в отговор на действията на страните от НАТО до руските граници. Това заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу по време на международната конференция за сигурност в Москва.

 

В дните 23-25 април 2019 година Министерството на отбраната на Руската Федерация организира провеждането на поредната конференция в Москва, посветена на международната сигурност.

Форумът в Москва се провежда от 2012 година и през това време се утвърди като авторитетна и отворена платформа за обсъждане на най-належащите въпроси свързани с глобалната и регионалната сигурност.

Всяка година интересът към конференцията се увеличава, и съответното участниците в нея. Така през 2018 година в конференцията взеха участие над 850 делегати от 95 страни по света, включително 30 ръководители на военни отдели, 14 заместник министри на отбраната и началници на щабовете, представители на 70 изследователски центъра и неправителствени организации. Тази година в конференцията има и българско участие, един от експертите по сигурност, които представят страната ни е Боян Чуков.

 

(отляво  Боян Чуков с руският експерт евгений Сатановский)

 

През 2019 година в дневния ред са включени въпросите от най-голямо значение за оформянето на вижданията за международната сигурност.
Отделни пленарни сесии са посветени на обмен на мнения по въпросите на съвременните военни опасности и заплахи, включително подобряване на системата за контрол на въоръженията.

Разбира се, в светлината на последните събития и изключителната активност на НАТО около границите на Русия министърът на отбраната Сергей Шойгу коментира действията на алианса, и кратко поясни какво ще повлекат.

 

Според него, желанието на Запада да представи Русия като основна заплаха за Запада се превърна в доминираща политика на алианса, която се основава на принципа „сам измисляш-сам си вряваш
Както отбеляза Шойгу, практическите действия на Алианса, независимо дали става дума за развитие на военна инфраструктура около Русия или за увеличаване на активността в Черно и Балтийско море, водят до повишено напрежение и изискват адекватен отговор.

«Мога да ви уверя, че мерките за реагиране ще бъдат предприети своевременно, а не непременно симетрично спрямо действията на НАТО», подчерта генералът на армията и Министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

По-рано Министерството на отбраната заяви, че Москва ще бъде принудена да реагира на разгръщането на Северноатлантическия алианс на Изток.

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;