Изпращайки своите самолетоносачи в Средиземно море, САЩ изпращат сигнал към Русия, че тя трябва да се съобразява с мнението на международната общност, т.е. с мнението на натовската общност.

Това заяви посланикът на САЩ в Русия Джон Хантсман.

Той подчерта, че «десетките хиляди тона дипломация, която курсира по Средиземно море» вече казват всичко.

На 23 април в Средиземно море започна да действа групировка, включваща два атомни самолетоносача от типа «Нимиц»  — Abraham Lincoln и John C. Stennis.

«Посланикът на САЩ в Русия Джон Хантсман беше на тези самолетоносачи, намиращи се в Средиземно море и заяви, че корабите могат да посочат на Русия необходимостта «да прекрати своята дестабилизираща дейност по целия свят».

Цитатът е напълно коректен. Би трябвало този човек в най-скоро време ще бъде «привикан за консултации» в САЩ.

Понастоящем в дадения регион има 10 кораби, 130 самолети и около 9 хиляди морски пехотинци.

Източник от МВнР на Русия заяви по повод думите на Хантсмън за самолетоносачите на САЩ, «че са възприели неговото изявление с недоумение и съжаление» и добави, че «е напълно безполезно да се разговаря с такъв тон с Русия, защото тя при всички случаи ще намери начин да противодейства».

Какво прави в същото време Русия?

Тя продължава разработката на най-нови оръжия, в това число противокорабната ракета «Циркон».

Неотдавна се съобщи, че ракетата е достигнала 8-кратно превишаване скороастта на звука.

НАТО няма какво да отговори на този аргумент.

Специалистите от Русия отбелязват, че такава ракета може да покрие разстояние от почти 160 км само за една минута, т.е. на разстояние сто километра тя стреля почти като в упор.

«Циркон» е създаден като противокорабна ракета, която може да бъде изстреляна от универсалните пускови установки 3С14, които се използват също за ракетите «Калибър» и «Оникс».

Планира се «Циркон» да стане въоръжение за тежките атомни ракетни крайцери «Петър Велики» и «Адмирал Нахимов», за атомните подводници от проекта «Ясен-М», за субподводниците от типа «Хъски».

Западът посрещна съобщенията за «Циркон» в пълна паника.

По данни на аналитиците, военните ще имат «много малко време за реагиране на това оръжие, дори в случай на откриването му и предприемането на защитни мерки — всичко това ще се окажат напълно неадекватни действия..

Дори ако ракетата бъда ударена или взривена с оръжие за близко действие, отломките запазват такава кинетична енергия, че корабът може да стане буквално на трески.

Т.е. «суперкорабите» на Америка могат да се превърнат в «многомилиардни гробища за хиляди моряци».

ВМС на САЩ през тази година се подготвят да приемат в бойния си състав главния атомен самолетоносач от нов тип  CVN-78 Gerald R. Ford, чието изграждане продължава в Нюпорт-Нюс във Вирджиния.

Казват, че той бил снабден с най-високотехнологичните понастоящем системи за управление и въоръжение, трябвало да замени  Enterprise (CVN-65) от типа Nimitz.

От своя страна Русия заяви, че «не се бори за господство в океана, затова и задачите пред ВМФ на Русия са съвсем други — охрана и защита на своята територия и противодействие на вероятното нападение откъм морето.

Затова сблъсъци между двата флота в открития океан и сражения между тях не бива да се разглеждат сериозно.

Главната задача е да се унищожи АУГ на по-голямо разстояние от това, което той би могъл да употреби своята далечна авиация».

Т.е. Русия каза в превод следното —

Ние нямаме намерение да воюваме, но: ако се наложи, корабите ви ще станат на трески.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;