САЩ разработват  концепцията за «достартово прихващане» и имат намерение да унищожават междуконтинентални балистични ракети на други страни, докато те се намират в пусковите си установки.
Генштаб ВС России: США разрабатывают «достартовый перехват» ракет

  • Това заяви първият заместник началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на Русия генерал-лейтенант Виктор Познихир.

Според него, Вашингтон планират да създадат космически ешелон с ударни средства на ПРО за поразяване на балистични ракети в ранния стадий на техния полет, възраждайки концепцията «звездни войни».

«Анализът на вероятните действия на САЩ показва, че американците имат намерение да постигнат стратегическо превъзходство чрез реализирането на т.нар. достартово прихващане, при което по-големият брой балистични ракети трябва да бъдат унищожени още в пусковите им установки», сподели той.

По-рано МВнР на Русия коментира съобщенията от СМИ за намеренията на Пентагона да проведат противоректни изпитания на  SM-3 Block IIА за прихващането на междуконтинентални балистични ракети.

 

 

Тагове: ; ; ; ;