Повечето от гласовете за Володимир Зеленски на изборите в Украйна бяха всъщност против Петро Порошенко, отбеляза в интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ проф. Дарина Григорова.

Тя подчерта, че Зеленски е проект без партия, показно неприсъединен към никоя политическа структура.

Тези лозунги са много познати от цветните революции. Освен това образът от сериала „Слуга на народа“ е подготвен и всъщност за него гласуваха хората. Само че сега вече рейтингът на Зеленски ще се срива с голяма сила и ореолът му, че може всичко, ще падне, прогнозира проф. Григорова.

Според нея в този избор няма социален елемент. Той представлява антисистемен протест срещу всички и не е съзидателен, а проява на чисто славянска черта — поне да изпиташ удоволствие от нечие падане от власт, в случая — на Порошенко.

Рейтингът на Зеленски обаче също ще пада бързо, ръцете му са вързани от Радата. Вероятността през октомври Порошенко пак да е в парламента е реална.

Имаме разпад на институционалността в Украйна. Тя остава като детонатор за постсъветското пространство, стилът се променя, но не и стратегията.

Такива кризисни ситуации е имало и ще има, защото страната е буфер между Изтока и Запада.

Красив момент би било Зеленски да отиде в Донецк, ако наистина иска мир, но няма да го направи, смята проф. Григорова.

За Русия най-добре е Украйна да се федерализира и Донбас да получи силна автономия, но е трудно да се прогнозира какво ще се случи.

Проф. Григорова коментира и предстоящата среща на Путин с Ким Чен-ун.

Според нея Русия иска да си диверсифицира пазарите, за да не зависи толкова от Западна Европа.

Тагове: ; ; ; ; ;