Буруджиева за Иво Христов в листата на БСП: «Може да прехвърли авторитет този, който е с авторитет. В случая това е президентът»

Листите на големите партии за предстоящия евровот бяха основна тема на коментарите на политолозите Татяна Буруджиева и Цветанка Анреева в предаването «Нещо повече» по БНР.

Тази листа на ДПС е по-скоро за вътрешнопартийна употреба, отколкото за Европарламента. Водач е лидерът на ДПС. Ако той отиде в ЕП, ще има нов лидер.

Ако остане, значи ще се откаже.

Но г-н Карадайъ няма авторитета, който имаше г-н Доган.

Това е вот с много по-голям размах и мащаб, отколкото е необходимо на ДПС.

Според мен ДПС мина през тежки периоди, г-н Карадайъ не успя да придаде физиономия на ДПС и ми се струва ми, че е тръгнал към Брюксел, прогнозира Буруджиева.

Г-н Пеевски, който е втори, пак ще се сблъска със същата отрицателна реакция, каквато имаше миналия път.

Като че ли това е активизация вътре в редиците на ДПС.

Бори се да повтори броя на евродепутати си.

Ако е вярно, че три партии ще влязат и има два мандата за преразпределение, ще се бори и за увеличаване на бройката си от миналите избори.

ДПС с Делян Пеевски дава знак, че ще работи за увеличено присъствие или най-малко за повторение на четирите си мандата.

Според мен обаче пак ще трябва да се откаже, защото едва ли реакцията ще бъде по-различна, каза още Буруджиева.

«Филиз Хюсменова като политическо присъствие беше много важен представител в ЕП. Да не се окаже, че се оглеждат за нея като лидер. Тя е български политик с професионално реноме,» смята Буруджиева.

Смятам, че ДПС много внимателно винаги си преценяват ходовете. Всички лица са с доста опит зад гърба си като политическа кариера, включително младите, допълни Таняна Буруджиева.

Относно включването в листата на БСП на Иво Христов и версията, че така се прехвърля авторитет от президентството към БСП, Буруджиева отбеляза:

Може да прехвърли авторитет този, който е с авторитет. В случая това е президентът. Той обясни, че става дума за личен избор на Иво Христов». 

Цветанка Андреева коментира, че присъствието на Карадайъ в листата на ДПС само омекотява присъствието на Пеевски. Той е носител на негативизъм. Вътрешнополитически ДПС се нуждае от лъскане на имиджа.

Според нея «ДПС е пресечна точка на много стратегически международни играчи. Традиционно зад тях застават САЩ. Никога не се чуха и критики от страна на Путин. ДПС има и особени отношения с режима на Ердоган, а ЕС е заложник на Ердоган заради бежанците. Влиянието на ДПС дори само на Балканите е изключително важно».

Според Андреева ДПС държи на тези избори. Партията не търси скандала, нито провокацията. Ще бягат от скандалите, защото са уязвими.

Коментари:

Зареждане ...