Днес, на Велика сряда, както поехме ангажимент към Синода, да могат и свещениците да си получат заплатите, така, както е по закон. Това каза на днешното заседание на МС премиерът Бойко Борисов във връзка с точка 6 от дневния ред за допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2019 г. Това съобщи Канал 3.

«А всъщност това са парите както обещахме на вероизповеданията за Светия Синод, за мюфтийството, за всички останали», добави Борисов.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2019 г. в размер 20 770 000 лв. за държавната субсидия за тази година по чл. 28, ал. 2, т. 2 от Закона за вероизповеданията.

Това съобщиха от правителствената информационна служба. От тях 15 000 000 лв. са за източноправославното вероизповедание, което е остатък от държавната субсидия за 2019 г., и 5 770 000 лв. са за мюсюлманското вероизповедание.

Средствата по бюджета на Министерския съвет ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет и чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2019 г.

По повод информацията, разпространена от ръководството на УНСС, че учебното заведение е заплашено от фалит, премиерът заяви:

«Имахме среща с УНСС, утре в 11 часа ще отидем там да го разгледаме въпроса с МРРБ, Министерство на финансите и Министерството на образованието».

Тагове: ; ;