Национален борд по туризъм – годишна среща

Снимка: БТА

    Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на шестата годишна среща на Националния борд по туризъм /НБТ/, че конгресен туризъм може да се развива и в националните ни курорти, които са «лицето» на българския туризъм. Тя напомни, че на 31 май министерството организира международен инвестиционен форум с участието на големи хотелски вериги, туроператори, инвестиционни фондове в к.к. «Слънчев бряг». Очаква се да бъде предложено в рамките на форума в курорта да се изгради конгресен център, за да може в крилата на сезона да се привличат различни събития и базата да бъде ангажирана, коментира министърът.

Тя изтъкна, че е започнало разработването на специален механизъм, който да подпомага организирания туризъм, като уточни, че не става дума за директно субсидиране. Механизмът се разработва съвместно с международен консултант и е насочен основно за «крилата» на сезона/като предложението на министъра е дори да се стартира от март/, за да може съвместно с големите туроператори да се гарантира устойчив туристопоток от организиран туризъм.

Министърът припомни, че единната системата за туристическа информация ЕСТИ беше представена в началото на феврури и изтъкна, че над 20 000 са местата за настаняване, които трябва да се въведат в системата. Тя не е рецепта или цяр, който изведнъж да излекува всичко, тя ще работи само, ако всеки един от вас е отговорен и въвежда базата данни спрямо изискания на закона, подчерта Ангелкова. Тя напомни, че по закон са предвидени сериозни санкции за тези, които не въвеждат данните в регистъра, като най-значимата е прекратяването на категоризацията.

Министърът информира още бизнеса, че към министерството предстои създаването на консултативен съвет, който е свързан с дигитализацията. По отношение на рекламата Ангелкова посочи, че е важно да има повече средства за нея особено в контекста на факта, че преките ни конкурентни дестинации директно субсидират чартърите, туроператорите, а някои от тях и хотелиерите.

 

Това ни кара да търсим нови механизми, за да станем по-конкурентоспособни, да бъдем предпочитана дестинация с устойчив поток от туристи, това може да стане само с общи механизми, като един от тях предстои да бъде обявен в рамките на месец — месец и половина за обществено обсъждане и целта е през септември той да започне да функционира, защото тогава започва интензивното договаряне за лято 2020 г. и планирането на следващите две години, каза Ангелкова.

Тя съобщи, че за първите два месеца на годината приходите от международен туризъм са 425 млн. евро, което е с 4,8 на сто повече спрямо същия период на предходната година. Това показва, че независимо от трудностите се реализират повече нощувки, по-дълъг престой и се оставят повече средства в икономиката, посочи още тя.
Изпълнителният директор на НБТ Полина Карастоянова напомни за идеята на бизнеса един процент от приходите от туризъм в икономиката да се реинвестиран в национална туристическа реклама и маркетинг на България като туристическа дестинация, като изтъкна, че за 2017 г. приходите от сектора са 6,9 млрд. лева, а за 2018 г. — се очаква да са над 8 млрд. лева.

От НБТ предложиха на столичния кмет Йорданка Фандъкова заедно да бъде издигната кандидатурата на София за европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 г. в рамките на процедурата, която вече в ход в ЕК.

Тагове: ;