На проведения вчера първи тур от изборите Стево Пендаровски, подкрепен от широка коалиция с участието на управляващия Социалдемократически съюз и Гордана Силяновска от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ постигнаха почти равни резултати. За тях са гласували съответно 42,85% и 42,24 на сто, сочат дадните на Държавната изборна комисия при преброени 99,96% от гласовете. Третият кандидат Блерим Река събира подкрепа от 10,57%.  Това съобщи БНР.

Не съм изненадан от резултатите, защото всички проучвания показваха много малка преднина на Стево Пендаровски пред Гордана Силяновска, каза в интервю за предаването «Нещо повече» журналистът Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент в Скопие.

Някои се надяваха Пендаровски да спечели още на първия тур, но това не беше възможно. Сега залогът за балотажа на 5-и май е много висок. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ вижда мотив да поиска предсрочни избори с мотива, че махалото е отишло в другата посока и това означава нови избори. Затова залогът за ВМРО-ДПМНЕ наистина е много голям, подчерта Филипов.

Но не по-малък е залогът за СДСМ и съюзниците им. Те искат да докажат, че след местните и парламентарните избори имат все още подкрепата на повечето гласоподаватели, за да могат да гарантират провеждането на крайно необходимите промени във вътрешнополитически план.

Все пак ми се струва, че Пендаровски ще спечели, но има повторяемост на ситуацията с предходните избирателни цикли за президент. Винаги се получава вакуум между първия и втория тур. Гласовете на етническите албанци са много важни.

И двете партии не успяха да добавят нищо ново към традиционните си привърженици, сега ще им трябват гласовете на етническите албанци, а техните лидери успяват да се пазарят, отбеляза Костадин Филипов.

Тагове: ; ;