22 април 2019-Нюз Фронт.

Съдът постанови, че по-нататъшното насилствено преименуване на  Украинската Православна Църква на Московска Патриаршия УПЦ-МП може да се разглежда като неоснователна държавна намеса в дейността на религиозна организация.

 

 

Окръжният административен съд в Киев спря процедурата за насилствено преименуване на украинската православна църква на Московската патриаршия.
Така съдът удовлетвори искането на Митрополията на УПЦ за отмяната на заповедта Министерството на културата, според която религиозните организации в страната трябва да променят официалното си име.Крайният срок за изменение на правилника беше 26 април.

 

Съдът удовлетвори молбата на Киевската митрополия на УПЦ за обезпечаване на иска, тъй като неспазването на такива мерки може значително да усложни или да направи невъзможно възстановяването на нарушените или оспорвани права или интереси на ищеца. Освен това прилагането на обжалвания акт може да доведе до неоправдана държавна намеса в сферата на дейност на една религиозна организация като юридическо лице ”, се казва в изявление публикувани  на официалния сайт на окръжния административен съд в Киев.

 

По-рано с искане за преименуването на Украинската православна (канонична) църква се обърна в съда разколникът Филарет .Той апелира към депутатите на Върховната Рада с искане за приемане на закон, според който украинската православна църква на Московската патриаршия трябва да бъде преименувана на Руската православна църква в Украйна.

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;