21 април 2019-Нюз Фронт.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия не е настоявала относно непризнаването на президентските избори в Украйна през 2014 година по искане на Париж и Берлин, защото «победителят» Петро Порошенко обещава тогава да разреши конфликта в страната за две или три седмици.

 

 

В отговор на въпроса дали е трябвало да се признаят изборите през 2014 година, Лавров, в интервю за телевизионния канал «Звезда», припомни, че след държавният преврат в страната е сключено споразумение между сваления президент Виктор Янукович и опозицията за необходимостта от създаване на правителство на националното единство, но в резултат на това опозицията създава «правителството на победителите» «като третира всички останали като» победени «.

Това, както и исканията на новите власти за малцинствата, включително рускоговорящите, провокираха «много сериозни проблеми» и послужиха като «тласък за провеждането на референдум в Крим, когато неонацистите заплашиха да изгонят оттам руснаците и се опитаха със сила да завземат сградата на Върховния съвет».

Не беше изпълнено и друго споразумение — Женевската декларация след срещата на ръководителите на външните министерства на САЩ, Европейския съюз, Руската Федерация и Украйна, които подкрепиха децентрализацията в Украйна, каза той.

 

Но това беше мигновено забравено. На този фон, когато кандидатите започнаха да бъдат номинирани за участие в президентските избори, президентът на Украйна Порошенко заявяваше на всеки ъгъл, че е «президент на мира» и обещаваше да разреши конфликта за две или три седмици. Ето защо западните столици — Париж и Берлин, ни призоваха да не правим изявление относно непризнаването на изборите. И ние не сме, ние дадохме шанс тогава,- обясни Сергей Лавров.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;