Дълго преди трагичния пожар в Парижката Света Богородица във Франция избухна друг, не по-малко страшен огън, но властта го игнорира.

Това се казва в статията на «The New York Times».

Авторите на статията философът Мишел Фесел и социологът Етиеин Ойон припомнят, че целият свят е гледал горящата катедрала и е виждал  в това зловещо предзнаменование, на президентът Макрон заявил, че пожарът демострирал не нещо друго, а доколко народът на Франция може да се «самоорганизира» в критичен момент.

Според държавния глава, този инцидент обединил разединената държава, но авторите подчертават, че по такъв начин Париж ловко е прикрил «другият пожар, тлеещ в недрата, който е мащабен, гори от месеци, който с пламъците си вече унищожава автомобилите и парижките ресторанти…

 

«От ноември миналата година протестното движение на «жълтите жилетки» провеждат митинги по цяла Франция, застават срещу растящото неравенство, ниското жизнено равнище, заявявайки, че демокрацията в страната НЕ отразява интересите на народа», се казва в статията.

Фейсел и Ойон отбелязват  ироничния факт, че пожарът в Нотр Дам е избухнал точно тогава, когато Макрон е трябвало да дава обяснения пред народа по следния повод: по какъв начин има намерение да потуши социалния пожар…

 

Е, наложи се да се отложи социалното потушаване, пишат иронично авторите.

А и какво можеше да каже Макрон, продължават те, в СМИ вече се появи информация от правителството, че тези «реформи» няма да удовлетворят протестиращите граждани на страната.

«Докато правителството се оплаква, че бюджетът е празен, парите за реконструкция на катедралата потекоха като река», констатират авторите на статията.

 

Според авторите, французите ще  озлобеят от щедростта, с която най-богатите хора на Франция и държавните институции жертват своите пари за реконструкцията на храма, докато в същото време нямат пари за нуждите на народа.

Пожарът в Нотр Дам е зловещо знамение за залеза на Франция, добавят те.

В рамките само на няколко часа един от най-богатите хора във Франция

Франсуа-Анри Пино пожертвова €100 млн за реконструкцията на Нотр Дам, главата на елитния бренд  LVMH Бернар Арно отдели  €200 млн.

За по-малко от две денонощия бяха събрани почти един милиард долара, пишат авторите.

Според «жълтите жилетки», това е само малка част от тяхното богатство.

А кой ще помогне на хората, чийто живот, според някои, е унищожен  от неолиберализма и глобализацията, питат авторите.

Френският елит цитира Виктор Юго при апелите си катедралата да бъде спасена.

Но френският елит забравя, че Виктор Юго написа и «Клетниците».

Това е тъжен и опасен сигнал.

Сигнал, че другият, по-опасен пожар все още не е потушен», правият изводите си авторите.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.nytimes.com/2019/04/19/opinion/notre-dame-fire-protests-gilets-jaunes-yellow-vests.html?action=click&module=Opinion&pgtype=Homepage

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;