Специалистите от Геологическата служба на САЩ (USGS) споделиха, че в Йелоустонския национален парк, в който се намира обширна зона на геотермална активност, с помощта на спътници са открили нова и имаща тенденция към разширяване топлинна зона.

За това пише Daily Express.

Аномалията е открита при следните обстоятелства: в даден участък, поради нарастващата температура, започнали неочаквано да загиват дърветата.

Анализът на инфрачервените спътникови снимки пред 2017 година и сравняването им със снимките от 1990-те години показва, че в района между езерото Уест-Терн и по-рано идентифицираната геотермална зона «Езеро Терн» се е появила нова топлинна зона, която преди 20 години не е съществувала.

Учените отбелязват, че новата топлинна аномалия е нагледен пример на проява на геотермалната активност в Йелоустон, показваща, че подобни изменения постоянно се извършват на територията на парка, в това число в неговите отделечени и труднодостъпни райони.

Според представителя на USGS, това показва важността на употребата на технилогии за спътников мониторинг за специализирано картографирание на местността.

Геотермалните райони на Йелоустоун са представени от гейзери и горещи източници, чиято численост се оценява на около десет хиляди.

Те са отражение ан процесите на дълбочинна магматична активност — по-рано учените откриха, че там под повърхността се намира запълнена с разтопена магма камера с размер около 70 км с дебелина осем километра.

Както отбелязва изданието, Йелоустоун представлява активен супервулкан, имащ «достатъчна мощност, за да се изтрие от лицето на земята целият континент».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;