«Сатана» на Русия може да унищожи територия с размера на Англия

В Русия преминават успешно изпитанията на междуконтиненталната балистична ракета «Сармат», съобщава  Daily Express, позовавайки се на изявлението на Владимир Путин.
Изданието отбелязва, че тя може да преодолее системата на ПРО на САЩ и да унищожи територия, съпоставима с Англия или щата Тексас.
Тази и други разработки на Русия в сферата на въоръженията предизвикват сериозно безпокойство във Вашингтон.
Daily Express: «Сатана» из России может уничтожить территорию размером с Англию

Wikimedia
«Сармат» — или «Сатана-2», както наричат оръжието на Запад, е най-мощната междуконтинентална балистична ракета на Русия.
«Успешно преминават финалните изпитания на ракетата «Сармат», цитира  Daily Express думите на Владимир Путин и обръща внимание, че в официален превод това изявление подчертава успешно завършване на изпитанията.
По-рано се появиха кари от пуска на тази «непобедима» хиперзвукова ракета от космодрума в Плисецк.
Британското издание, позовавайки се на изявлението на Кремъл, съобщава, че ракетата «Сатана-2» може да преодолее ПРО на САЩ и може да унищожи територия с размера на Англия или Тексас.
Русия планира да вземе на въоръжение тези ракетни комплекси към началото на 2020 година в рамките на модернизацията на ядрения си арсенал.
Изданието цитира речта на Путин по време на церемонията по представянето на офицери, назначени на висши командни длъжности:
«Мащабната, планомерната работа, която се води в последните години по комплексното развитие на армията и флота, доведе до снабдяването на войските ни с лидерска техника.
Ракетният комплекс «Авангард» — нашата хиперзвукова междуконтинентална система — сериозно ще засили мощта на РВСН.
На бойно дежурство е комплексът «Кинжал» и лазерната система «Пересвет».
Daily Express отбелязва, че Путин ще хвали със съвременните видове оръжия за ВМФ, «в това число с хиперзвуковата ракета «Циркон», която по своя обсег и скорост също няма аналози в света».
Изданието припомня, че Русия се подготвя да проведе тестове на ракетата със скорост 8 хиляди км/ч, а неотдавна държаваната телевизия нарекла «Циркон» оръжието, което ще избере Путин в случай на ядрена война, за да «изтрие от лицето на земята американските градове».
Както отбелязва британското издание, неотдавна в южна Русия са завършили изпитанията на хиперзвуковата ракета «Кинжал», чиято скорост е над скоростта на звука десет пъти.
«Кинжал» се изстрелва от изтребителя МиГ-31 наред с обичайните видове оръжия и има радиус на действие 2 хиляди км.
Известни са около 350 учебни полети на този ракетен комплекс.
Приличащият на оръдие боен лазерен комплекс «Пересвет» е още едно от най-новите високотехнологични оръжия, които, според някои данни, могат да «ослепят» оптико-електронните системи на противника в лазерен лъч.
Междуконтиненталният балистичен ракетен комплекс «Авангард» може да издържи високи температура близо до потенциалната цел.
Според Путин, чийто думи цитира изданието, това оръжие «сериозно ще разшири» възможностите на ракетните войски на Русия.
От Вашингтон се чуват тревожни гласове за вероятната заплаха от хиперзвуковото оръжие, което развива скорост пет и повече пъти над скоростта на звука.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.express.co.uk/news/world/1114363/russia-news-Satan-2-missile-world-war-3-hypersonic-ballistic-missile-USA

Коментари:

Зареждане ...