Китай: «Помпео си е изгубил ума»

Китайската дипломация с негодувание реагира на прозвучалите от страна на държавния секретар на САЩ Майк Помпео обвинения, че Пекин удължава кризата във Венецуела и съдейства за разрушаването на тази страна, пише The Guardian.
Официалният представител на МВнР на КНР Лю Кан нарече  изявлението на главата на Държавния департамент опит да се отклевети Поднебесната.
А посланикът на Китай в Чили заяви, че Помпео си е «изгубил главата», се казва в статията.
Guardian: «господин Помпео потерял голову» — китайские дипломаты отреагировали на обвинения главы Госдепа

Reuters
Китай обвини САЩ в клевета и разпространяване на хос в Латинска Америка, отбелязва изданието.
Както то припомня, по време на състоялото се през миналата седмица пътуване по цяла Южна Америка държавният секретар Майк Помпео е обвинил Китай в подкрепа на венецуелския президент Николас Мадуро.
«Финансирането от Китай на режима на Мадуро помогна да се ускори и удължи кризата в страната», заяви тогава главата на Държавния департамент, наричайки венецуелският лидер «жаден за власт тиранин, който донесе разруха на страната и народа си».
«Считам, че всички трябва да си научат урока: Китай и другите лицемерят, призовавайки към ненамеса в делата на Венецуела.
Тяхната собствена финансова намеса помогна да се разруши тази страна», добави Помпео.
Според държавния секретар, китайските пари са били изпращани на «приятелчетата на Мадуро», те били използвани за натиск върху продемократичните активисти и за финансирането на неефективни социални програми.
Китай, бидейки най-крупният чуждестранен кредитор на Венецуела, който от 2007 година е предоставил на Каракас кредити в размер на около $62 млрд, с негодувание реагира на това изявление.
Официалният представител на МВнР на КНР Лю Кан разкритикува Помпео за тези «необосновани обвинения и за опитите да се оклевети Китай, както и да се посее раздор между Китай и латиноамериканските страни».
«САЩ отдавна считат Латинска Америка за свой заден двор, където те прибягват до своеволно използване на натиск, заплахи и дори диверсии.
Хората могат да различават истината от фалша.
Убеден съм, че латиноамериканските страни напълно са способни да различат истинския приятел от фалшивия, който игнорира правилата и разпространява хаос», заяви Лю Кан по време на пресконференция в Пекин.
Посланикът на Китай в Чили Сюй Бу беше още по-малко дипломатичен.
«Господин Помпео си е изгубил ума», заяви китайският дипломат.
Официалният представител на МВнР на КНР посочи, че клеветническата кампания на САЩ няма да промени настоящата ситуация.
«Лъжата си остава лъжа, дори ако я повториш хиляда пъти», заяви Лю Кан пред репортери.
— Господин Помпео може да си вземе почивка».
Петя Паликрушева
Източник: https://www.theguardian.com/world/2019/apr/15/china-mike-pompeo-venezuela-maduro

Коментари:

Зареждане ...