19 април 2019-Нюз Фронт.

Това заяви първият вицепремиер, външният министър на Сърбия Ивица Дачич.
Отбелязва се, че страната не е изчакала завършването на строителството на българския газопровод. Дължината на клона ще бъде около 400 км. Тя ще се движи от границата с България до границата с Унгария.

 


Известно е също, че строителството е ангажирано със смесено дружество на Газпром и Сербиягаз Гастарс д.о.о. Нови Сад.

Дачич добави още, че «Сърбия без помощта на приятелите си», а Русия, по думите му, е «най-големият приятел, на Сърбия ,не може да защити своите национални и държавни интереси».
По-рано сръбският премиер Ана Брнабич заяви, че разрешението за започване на строителството на сръбския клон на «Турски пото»к все още не е готово, но то ще бъде издадено преди края на април.
В началото на март участъкът получи одобрението на Сръбската агенция по енергетика.Припомняме, че еднта нишка от»Турски поток» ще доставя газ за Турция, докато друго гориво ще се доставя в Европа (3,75 млрд. куб. м. в центъра на австрийския Баумгартен) през България (3,5 млрд. куб. метра ще останат в страната), Сърбия (2, 5 милиарда кубически метра) и Унгария (6 милиарда кубически метра). Този участък се планира да стартира в края на 2019 година

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;