Луиджи ди Майо и Матео Салвини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският вицепремиер и лидер на антисистемното движение «Пет звезди» Луиджи ди Майо обвини в петък своя коалиционен партньор в лицето на партията «Лига», че се опитва да свали правителството с оглед на корупционен скандал, свързан с един от високопоставените политици на крайнодясната партия. Това съобщи БНР.

Луиджи ди Майо твърди, че партията «Лига», водена от другия вицепремиер Матео Салвини, дори се е опитвала да установи контакт с бившия премиер Силвио Берлускони, за да формира друго правителство.

«Италия не е трофей и аз считам за изключително сериозно, че Лигата, с това си лекомислие, всеки път, когато се почувства засегната, заплашва да свали правителството», написа във «Фейсбук» Ди Майо.

Поредният скандал в рамките на управляващата коалиция в Италия избухна, след като в четвъртък се оказа, че заместник-министърът на транспорта и инфраструктурата Армандо Сири е разследван за предполагаемо получаване на подкуп в замяна на изменение на регламент в полза на компании от сектора на възобновяема енергия.

Според римската прокуратура политикът, който е представител на крайнодясната партия «Лига», е получил подкуп от предприемач в сферата на вятърната енергия с връзки в сицилианската мафия «Коза Ностра».

Въпреки че Армандо Сири отрече всякакво участие в подобен сценарий, Луиджи ди Майо го призова да се откаже от поста на заместник-министър «по етични и политически причини».

Тагове: ; ; ; ;