В последните години стана ясно, че Полша няма намерение да подобрява отношенията си с Русия, но това не е свързано с факта, че Варшава вижда в Москва конкурента сила или дори реална заплаха.

За Полша Русия стана «олицетворение на абсолютното зло».

Но подобна политика заслепява и отвлича вниманието от реалната опасност.

Това пише полският журналист Ян  Федорчук в статията си за  «Do Rzeczy».

Авторът на материала припомня думите на полския държавен деец Роман Дмовски, който казва, че «поляците ненавиждат Русия повече, отколкото обичат Полша».

Тази теза е повече от всякога актуална днес, отбелязва журналистът.

«Ние не виждаме в Русия конкурент или съюзник, ние виждаме заплаха.

Ние виждаме в нея само абсолютното зло. Ние дори не се опитваме да разберем Русия, а ако е така, то ние сме безпомощни срещу нея», казва авторът.

Поляците са твърде импулсивни, когато нещата се свеждат да политика, обяснява авторът, отбелязвайки, че в света не съществува друга държава, която да се отнася с толкова голяма истерия, както Полша към Русия.

Но, продължава той, ако Варшава вижда в Москва заплаха, то нима не би трябвало да разбере повече за нея?

Руският лидер Владимир Путин в Полша постоянно бива неоснователно сравняван с Хитлер, пише авторът.

Путин присъства във всяка гънка от съзнанието на поляците, те мислят, че «ръката на Кремъл» се докосва до всичко, което се случва в света: от американските избори през 2016 до протестите на «жълтите жилетки» във Франция.

На тази реакцията можеше да не се обръща внимание, ако не беше фактът, че това е само симптом на по-широко явление, която се появи в полския елит.

«Русия за нас стана абсолютното зло.

А сравняването на Путин с Хитлер или Сталин стана за нас ежедневна практика», добавя авторът.

«Главата на руската  държава се превърна за нас в съвременния аналог на Саурон, а при Толкин това е концепцията на злото, с което не бива да се води диалог», споделя журналистът, подчертавайки, че това е «твърде удобно» от политическа гледна точка.

 

Но, стоварвайки всички беди върху Путин, поляците дори не се замислят, че същите тези «жълти жилетки» и същият този Доналд Тръмп са следствие от вътрешнодържавните социални промени.

Обвинявайки Русия за всичко, поляците си остават слепци.

«Не разбираме защо Орбан, Качински, Тръмп, Льо Пен и т.н. са резултат на първо място от конкретните промени вътре в тези страни и общества», констатира той.

Според автора, този проблем може да се реши само чрез преразглеждане на собствените си позиции:

«Трябва да се отнасяме към Русия с по-малко емоционалност, да виждаме в нея реален опонент, който има собствени планове за Полша, както и САЩ, Германия и Израел».

В най-лошия случай авторът счита, че «поляците могат да продължат да си затварят очите и ушите, оставайки невъзприемчиви към реалностите, да крещят за страшния и могъщ Путин».

С подобна политика, прави изводите си авторът, Полша няма да бъде възприемана като сериозна държава от тези, които Варшава счита за свои съюзници.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;