19 април 2019-Нюз Фронт.

Министърът на сухопътните войски на САЩ Марк Еспер заяви, че основният приоритет на неговия отдел сега е противостоянието на Русия и Китай.

 


Сред приоритетите на Вашингтон е създаването на военно оборудване, способно да преодолее руските и китайските противовъздушни системи.
За тази цел Пентагонът намалява други, по-малко значими програми, свързани с миналите войни: в Афганистан и Ирак.

За да «победят руснаците», според Марк Еспер, Вашингтон се нуждае от други оръжия.
Експертите отбелязват, че целта на превъоръжаването на американската армия се е променила заедно с националната стратегия за отбрана, в която конфронтацията с Москва и Пекин излезе на върха.
Въпреки това, анализаторите смятат, че Русия ще може да отговори съизмеримо, ако американските власти решат да използват сила.

 

Сухопътните вийски на Съединените щати променят плановете си за превъоръжаване с оглед на противопоставянето на Русия и Китай.
За това, както съобщават американските медии, е заявил министърът на американската армия Марк Еспер.

На 12 март министерството съобщи за намаляване броя на бронираните превозни средства JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) през 2020 година, които се изпращат на американската армия. Заместникът на Еспер Райън Маккарти каза, че «в бъдещата война с Русия армията не планира да се качва на камиони, както са правили в Ирак, така че има смисъл да се прехвърли финансирането от JLTV към неща като танкове.
«Коментирайки това изявление, Еспер обясни, че сега американските военни имат и други приоритети.

 

В много отношения те са разработени за конфликти от различен тип, ”цитират Еспер от изданието Military.com.

» Това не означава, че няма да ги използваме в бъдещи конфликти, но е препоръчително да се съсредоточим върху модернизацията на бронираните превозни средства, модернизацията на бойните превозни средства, създаването на самолети, способни да преодолеят въздушната отбрана на Русия и Китай, да свалят руски и китайски дронове, ракети, хеликоптери и самолети с неподвижно крило.

 

Достатъчно амбициозно, самонадеяно и агресивно заявление, от което ясно се вижда, че САЩ не само мисли, но се готви за бъдещи конфликти.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;