Замглавата на МВнР на Русия Александър Грушко заяви, че Русия и НАТО напълно са прекратили сътрудничеството си както по военна линия, така и в гражданската сфера.

Руският дипломат поясни, че инициатор на разрива е НАТО, което е поставило отношенията между Москва и Алианса в задънена улица.

В същото време Грушко подчерта, че е налице «обективна потребност от съвместна работа  по занижаването на рисковете от непреднамерена ескалация».

За това пише също и издането на Министерството на отраната на САЩ  Military Times:

«Дълбокият студ в руско-американските отнашения предизвиква в някои кръгове загриженост, че Вашингтон и Москва рискуват да започнат въоръжена битка, която по погрешка или при инцидент може да доведе до ядрена война».

И в Русия, и зад океана има разбиране, че диалогът между Москва и Вашингтон е най-важният въпрос в международния дневен ред.

«По време на студената война се разбирахме (САЩ и СССР) помежду си.

Общувахме.

Обезпокоен съм от това, че ние не познаваме руснаците днес», цитира Military Times думите на главнокомандващия НАТО в Европа, генерал Къртис Скапароти, който скоро трябва да напусне поста си.

Не може да се отговори еднозначно на следния въпрос: защо в наши дни нараства заплахата от ядрен Армагедон.

Независимо от смъртната опасност, Вашигтон поддържа илюзията за «малка и победоносна» неядрена война.

В същото време Тръмп напуска Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие, който договор все пак задържаше ръста на ядреното въоръжение…

Припомняме, че САЩ и Русия днес притежават над 90 % от световното ядрено оръжие, а излизането от всякакви ограничетелни договори само засилва опасните арсенали на двете държави.

Какво иска Америка от Русия?

Ако се вярва на  Military Times, Вашингтон се обиден на  Москва още от 2008 година, когато Министерството на отбраната на Русия «ударило през зъбите» армията на Саакашвили.

Американците и до днес вярват, че руснаците вероломно са пребили грузинците, поради желанието на грузинците да бъдат свободни…

О, Боже мой…

А «Град», който се изсипваше върху руснаците тогава….?!

След това, според  Military Times, през 2014 година Москва извършила поредното насилие над Украйна — «анексирала» Крим.

  • Но самият Тръмп, както се оказва, е добре ориентиран в ситуацията, защото на срещата на «Голямата седморка» каза, че «Крим е руски, защото там живеят руснаци».

Още през 2016 година Конгресът на САЩ прие закон, който забрани всяко военно сътрудничество с Русия, докато Москва не прекрати «окупацията на украинските територии», но през 2018 година в закона бе направена поправка.

Сега американските законодатели не ограничават военните преговори, насочени към снижаване на риска от конфликт.

В същото време «тъмната страна» в САЩ се намеси отново: русофобските сили обвиниха Русия в намеса в президентските избори през 2016 г.

В тази връзка главата на Обединения комитет на началник щабоветае на САЩ Джоузеф Данфорт заяви, че за напрегнатите отношения между САЩ и Русия е виновно «лошото поведение на Русия».

Независимо от това, както става ясно, той постоянно общува с началника на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов, за да може, според самия Данофорд, да се занижат рисковете от военен конфликт.

Могат да се приложат още редица примери, в които от една страна американците обвиняват Русия във всички земни грехове, а от друга — призовават към диалог, за да не се провокира ядрена война.

 

Например, бившият сенатор Сам Нан, бившият държавен секретар Джодж Шулц и бившият министър на отбраната Уилям Пери написаха в The Wall Street Journal огромна статия, че Вашингтон е длъжен да тръгне към Русия с добро — това е въпрос на живот и смърт.

«Политическата парализа…може да доведе до военна конфронтация и потенциална първа употреба на ядрено оръжие от времето, откакто САЩ бомбардираха Япония през август 1945 година», се казва в материала на висшите чиновници. — Милиони могат да бъдат убити в рамките на няколко минути».

Може смело да се признае, че зад океана има здравомислещи политици и военни, които, обаче, не успяват да сломят тренда по засилване на конфринтацията между САЩ и Русия.

Бившите глави на Пентагона в  The Wall Street Journal се позовават на мощни вътрешнополитически причини за настоящата конфронтация, които се крият в ИКОНОМИКАТА.

За да стане ясно за какво става дума:

Днес американският корпоративен дълг надвиши $ 9 трлн., а това означава, че не е далеко денят, в  който САЩ, а след тях целият свят, ще рухнат в поредната криза.

 

За това говори Дейвид Розенберг, главният икономист и стратег по управление на капитали в  Gluskin Sheff & Associates.

Той предсказа финансовата криза от 2007—2008 години.

Същият този Розенберг днес счита, че във втората половина на 2019 година ще започне тежка рецесия.

 

Повече от очевидно е, че в САЩ е налице система, в която дълговете, в това число корпоративните, растат  с несравнимо бързи темпове, отколкото материалната икономика.

Именно по тази причина в задокеанския елит царят истерични настроения, свързани с началото на крушението на еднополюсния свят.

И в резултат се получава следното: американското правителство е с вързани ръце във всичко, що се отнася до контакти с Москва, чията независима политика поставя под съмнение величието на Америка.

Тръмп, който искаше «да оправи отношенията с Владимир Путин» вече се страхува да се срещне с руския президент.

 

Всички можем в едно нещо абсолютно да НЕ се съмняваме: ако СССР не бе оставил на Русия това огромно ядрено наследство, от Русия не би останал камък върху камък днес.

На базата на това наследство Русия създаде ново въоръжение.

Неговата мощ е позната на генералите от Пентагона, затова те призовават политиците не така яростно да размахват показалките си.

Едно невнимателно движение — и Третата световна война от компютърни игри ще се превърне в реалност.

Никой няма шансове да оцелее в тази война.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;