Не можем да оставим без внимание редица действия на настоящото албанско ръководство, целящи консолидацията на „албанския фактор“ в регионалната политика на Тирана, се казва в официално съобщение на Министерството на външните работи на Русия, пише официалният печатен орган на Правителството на Руската Федерация „Российская газета“ в материал, представен без редакторска намеса.

„Предвид запазващото се напрежение в региона на Балканите и липсата на напредък в разрешаването на косовския въпрос припомняме изказванията, направени през февруари т.г. от премиера и министър на външните работи на Република Албания Еди Рама относно позицията на неговата страна за уреждането на косовския проблем и възгледите му за перспективите“, подчертават от руското външно ведомство.

„В своето интервю в програмата „Real Story” по телевизионния канал “Vizion Plus” Еди Рама открито заяви, че за него „Косово е част от Албания“, а „обединението на Албания и Косово не е план Б, а план А“.

Албанският премиер свърза реализацията на този „план“ с хода на вътрешно и външнополитическата дискусия около възможната корекция на границите на областта, включително в рамките на процеса на диалога с посредничеството на ЕС за постигане на съответстващо споразумение между Белград и Прищина.

Изглежда, че в Тирана разглеждат постигането на това споразумение като предпоставка за бъдещото реализиране на известния „план А“.

Руските дипломати предупреждават, че на този фон никак не изглежда безобидна активизацията на усилията за интеграция на населените с албанци региони на редица съседни с Албания балкански страни и институционализацията на този процес в рамките на разширяващия се под бдителния контрол на Тирана регионален Съюз на албанските общини, чието последно заседание се състоя на 12-13 април в Тетово (Северна Македония).

„Вярваме, че едва ли е продуктивно Еврорегионите да се образуват изключително на етническа основа“, отбелязват от МВнР.

„Подчертаваме, че тази линия не само усложнява диалога Белград – Прищина, но и подкопава атмосферата на доверие в целия балкански регион“.

Идеолозите на „Велика Албания“

В обръщението си към нацията, министър-председателят на Албания Еди Рама заяви, че премахването на границите с Косово е началото на реализацията на дългосрочен план, според който аналогични процеси ще последват в отношенията с Черна гора, Македония и Гърция.

По този начин политикът за пореден път открито анонсира създаването на „Велика Албания“, подкопавайки стабилността на Балканите.

„Вярвам, че още през пролетта границата между Албания и Косово ще съответства на критериите на Шенгенското споразумение.

В най-близко бъдеще очакваме модификация на границите с Македония, Черна гора и Гърция на този принцип.

Ще продължим тази практика до присъединяването ни към Европейския съюз“, подчерта албанският премиер.

Трябва да се подчертае, че Рама, всъщност, изрази тезисите на идеолозите на създаването на „Велика Албания“, родена през XIX век в средите на албанските интелектуалци и взета на въоръжение от албанските колаборационисти по време на Втората световна война.

Те и техните съвременни последователи причисляват към „Велика Албания“ и райони в Северозападна Македония, Южна Черна гора и Сърбия, включително Косово и Северна Гърция.

Тези идеи се подкрепят активно и от албанския принц Лека, който се предлага за монарх на обединена Албания. В тази връзка наскоро той заяви:

„Обединението на Албания и Косово, две държави с един народ, трябва да бъде постигнато чрез връщането на монархията“.

Междувременно

В интервю пред „Российская газета“ председателстващият Президиума на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик съобщи, че в балканския регион продължават експериментите на Запада.

„На Балканите все още не са завършени различни конфликти, което запазва възможността за Запада, в случай на необходимост, отново да осъществи интервенция.

При това в региона преобладават двойните стандарти: това, което е позволено на един народ, не е разрешено на друг“, отбеляза лидерът на босненските сърби.

Важно е да се отчита и това, че колективният Запад упорито тикат президента Александър Вучич и неговото най-близко обкръжение към „окончателно решение“ на косовския въпрос.

Много експерти видяха потвърждение на това в априлското заявление на министъра на отбраната Александър Вулин, който се обяви за възможно най-бързо териториално разграничаване с албанците в Косово, тъй като това, по неговите думи, би позволило да се защитават новоопределените граници.

При това политикът съобщи, че нуждата от това е обусловена от разширяването на границите на фактически вече появилата се „Велика Албания“, а в случай на забавяне, нейните завоевателни амбиции могат да стигнат и до Централна Сърбия.

Той подчерта също, че въпросът за демаркацията на териториите трябва да бъде решен чрез всеобщ референдум. „Безспорно, срещу нашата страна и народ бе извършено престъпление, но сега трябва да намерим смелост и сили, да се съберем и обединим и да пробваме да решим сръбския национален въпрос“, заяви Александър Вулин.

Според мнението на патриарха на Сръбската православна църква (СПЦ) Ириней, Сърбия без Косово и Метохия не е Сърбия и само с Косово и Метохия тя ще бъде такава, каквато трябва да бъде.

Предстоятелят на Сръбската църква подчертава, че на фона на случващите се събития е важно Косово да бъде запазено в състава на Сърбия, защото става въпрос за свещена земя, която той сравни с Ерусалим и Палестина.

За това, по неговите думи, на сръбския народ ще помогнат, включително и мощите на светиите, погребани там.

Превод и редакция: Иван Христов, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;