18 април 2019-Нюз Фронт.

Сергей Лавров: Западът нанася удар по Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН

Русия настоява за изпълняването на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН за Косово и Метохия, която не предполага конкретни параметри на урегулирането, но изисква въпросът да бъде решен в пряк диалог между Белград и Прищина в рамките на зачитането на териториалната цялост на Сърбия.
ова заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на съвместна пресконференция със сръбския външен министър Ивица Дачич на 17 април, в Москва.

 

„В тази рамка ще направим всичко по силите си, за да гарантираме намирането на решение”, гласи отговорът на министъра на въпросите на журналисти публикуван на официалния уебсайт на руското външно министерство.

Сергей Лавров подчерта, че Русия може да подкрепи конкретно решение, което ще отговаря на интересите на Сърбия, и припомни, че това е споменато и от руския президент Владимир Путин по време на посещението му в Белград през януари тази година.

Отговаряйки на въпроса как Москва се отнася към идеята за «двойния суверенитет», за която наскоро написаха косовските медии, Лавров заяви, че такава идея «все още не е обсъдена.» „Когато Западът призна незаконно провъзгласилата
едностранна независимост на Косово, никой не говори за двоен суверенитет. Решение по този въпрос ще вземат нашите сръбски приятели.

Сергей Лавров обърна внимание и на факта, че Съединените щати продължават да оказват натиск върху Сърбия, изисквайки от нея признаване на независимостта на Косово.

Според него това се дължи главно на желанието на сегашната американска администрация да постигне «колкото е възможно повече външнополитически» успехи «в най-краткия възможен срок преди следващите избори».
Руското външно министерство наблюдава такива «активни и импулсивни» движения в косовските и афганистанските райони, както и на Корейския полуостров, каза министърът.

 

Вижте как сега Западът се позиционира в международните отношения. Какво чухте от членовете на НАТО за 20-та годишнина и са носили демокрация и свобода на потиснатите. Това е всичко. Никакво разкаяние, никакви спомени за това как са бомбардирали мостовете, по които се движат пътническите влакове, бомбардираха телевизионния център в Белград. Това е подходът на тези хора ”, каза руският външен министър.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;