18 април 2019-Нюз Фронт.

Докладът на Робърт Мюлер най-накрая се появи в свободен достъп на уебсайта на Министерството на правосъдието на САЩ. Оказа се, че дългочаканият отчет е малко по-голям, отколкото се смяташе досега — около 450 страници с всички допълнения и бележки.
Няколко важни извадки от заключението на Мюлер:
Може би най-важното: Доналд Тръмп не е свързан с известната „конспирация“ с Русия.

 

 

Екипът на Мюлер е убеден, че някои членове на централата на Тръмп са имали контакт с WikiLeaks и по някакъв начин са координирали публикуването на писмата наХилари Клинтън. Популярната теория на конспирацията за изграждането на кулата на Тръмп в Москва не издържа никаква критика.

Мюлер посочва, че бившият адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен е написал само няколко писма с предложение за изграждане на проекта в официалния пощенски офис на Кремъл.
Мюлер напълно оправдава бившия съветник на Тръмп Картър Пейдж.

Напомняме, че именно обвиненията срещу Пейдж като „агент на Русия“ станаха основа за започване на наблюдението на кампанията на Тръмп.
Мюлер отбелязва, че е имал достатъчно свидетелства, за да не проведе лично интервю с Тръмп.
Уволнението на бившия ръководител на ФБР Джеймс Коми не трябва да се тълкува като „възпрепятстване на правосъдието“Въпреки това Мюлер не може да каже със сигурност дали това е пречка за правосъдието или не.

Дори ако прокурорът не може да признае съществуването на престъпление, то почти със сигурнос таково не е съществувало.

 

Абсолютно аналогична е историята и с нарушаване на избирателните закони. Мюлер смята, че Тръмп младши е би могъл да извърши някаква престъпление: но какво именно пресъпление не е ясно.
Мюлер смята, че някои от коментарите на Тръмп относно обещанията за президентско помилване могат да се тълкуват като възпрепятстващи правосъдието. Но могат и да не могат. Мюлер предлага на Конгреса да определи дали Тръмп трябва да бъде обвинен в възпрепятстване на правосъдието или не. Такава политизация на съдебния процес.

Мюлер смята, че Тръмп има много възможности да възпрепятства правосъдието като настоящ президент (което, заслужава да се отбележи, той изобщо не го е използвал — с изключение на това да критикува Мюлер в Twitter за възпрепятстване на правосъдието). Както вече посочи Уилям Бар в краткото си изложение, докладът на Мюлер не обвинява или оправдава Тръмп по въпроса за възпрепятстването на правосъдието. Отново, трябва да се отбележи, че това не е работа на прокуратурата — да оправдава когото и да било.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;