САЩ не са готови да се противопоставят на Русия в Арктика

Дата на публикуване: 18 04 2019, 08:15


Русия продължава да укрепва своите позиции в Арктика, активно увеличава военниия си потенциал, в същото време армията на САЩ не е подготвена за действия в арктическата зона.
Това пише The National Interest.

NI: США не готовы противостоять России в Арктике

  • © U.S. Navy

Както отбелязват авторите на статята, Въоръжените сили на САЩ «нямат нито една крупна военна база северно от Полярния кръг».

Освен това, американската армия няма авиационна и военно-морска техиника за изпълнение на задачите в условията на ниски температури.

Русия, точно обратното, има мощен флот от ледоразбивачи и купува нова подводници, самолети и танкове, приспосбени към арктическите условия, се казва в статията.

Отбелязва се, че всичко това помага на Русия да изгражда своя икономическа зона в Арктика.

По-рано руският лидер Владимир Путин отбеляза, че липсва военно напрежение в Арктика, независимо от крупните учения на НАТО в региона.

В началото на март от Пентагона обявиха за плановете си да сдържат Русия в Арктика.

Владимир Путин по време на Арктическия форум сподели за плановете на Москва да увеличи своето присъствие в Арктика, пише  The Daily Mail. Както се подчертава в материала, инициативите на Русия предполагат не само разширяване на пристанищата и увеличаване на стокооборота, но и модернизация на съветските военни бази и разширяването на флота.
DM: Путин объявил о том, как Москва собирается контролировать Арктику

Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин по време на Арктическия форум в Санкт Петербург «разкри плановете за присъствието на Русия в Арктика», съобщава британското издание  The Daily Mail.

 

Както се отбелязва в материала, руският лидер е съобщил, че Москва ще обнови съществуващите в региона още от съветско време военни бази, а също ще разшири флота си от атомни ледоразбивачи.

Путин също сподели за плановете да бъдат разширени пристанищата на двата края на Северния морски път — Мурманск и Петропавловск-Камчатск — и призова чуждестранните компании да инвестират в този проект, се отбелязва в материала.

Президентът Путин заяви, че стокооборотът по Северния морски път от 20 млн тона за миналата година ще се увеличи до 80 млн през 2035 г, се казва в статията.

Обръщайки се към участниците във форума, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че разполагането на войски в Арктика е за защита на националните интереси на страната, пише  The Daily Mail.

 

«Ние обезпечаваме необходимите отбранителни възможности, отчитайки тази военно-политическа ситуаци, която е около нашите граници», цитира изданието Лавров.

На свой ред премиерът на Норвегия Ерна Сулберг, която присъства на мероприятието заедно с лидерите на Финландия, Исландия и Швеция, подчерта необходимостта от спазване на международните закони и отбеляза, че Арктическият съвет в този контекст е ключова площадка за диалог.

«Периодично чувам, че наричат Арктика геополитическа «гореща точка».

Но ние я възприемаме по друг начин.

За нас Арктика — това е регион на мира и стабилността», заяви Сулберг по време на форума.

Според премиера, тази ситуация «е резултат от политическите решения и практическото сътрудничество между дръжавите в Арктика», се отбелязва в статията.

Путин се възползва от форума, за да разкритикува САЩ и ЕС за въвеждането на санкции  срещу Москва, но подчерта, че те по никакъв начин няма да повлияят върху плановете на страната да увеличи присъствието си в Арктика, пише The Daily Mail.

 

По данни на The Daily Mail, в Арктика са налице една четвърт от неоткритите находища на нефт и газ на планетата.

По силата на топящите се следове и появата на нови възможности за добив на ресурси и корабоплаване, претенции към различни райони в Арктика имат  Русия, САЩ, Канада, Дания и Норвегия, припомня авторът.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.dailymail.co.uk/news/article-6903365/Russia-boost-nuclear-ice-breakers-build-new-ports-revamp-military-bases-boost-shipping.html

 

 

Тагове: ; ;ВАЖНО
Важно

Лъжа: Сталин и Хитлер заедно разпалили Втората световна война, сключвайки пакта “Молотов-Рибентроп”. Факт: Пактът от 1939

Важно

Севернокорейският министър на външните работи И Йон-хо нарече американския държавен секретар Майк Помпейо "отровното растение

Важно

Точно така коментира хипотетичната перспектива от появата на военни бази на Русия в Иран някой

Важно

Екс-служителят на израелските спецслужби Яков Кедми сподели за личните си срещи с президента на Русия

Важно

22 август 2019-Нюз Фронт. Напрежението в света се увеличава с всеки изминал ден. Протичат процеси, които

Важно

22 август 2019-Нюз Фронт. Руското министерство на отбраната ще предприеме редица мерки във връзка с напрегнатата

България
Важно

22 август 2019-Нюз Фронт. Напрежението в света се увеличава с всеки изминал ден. Протичат процеси, които

статия

16 август 2019- Нюз Фронт. От втората половина на XVIII в. около стените на Троянския манастир,

статия

13 август 2019-Нюз Фронт. В България бяха обявени кандидатите и техните предложения за втората фаза на

статия

12 август 2019-Нюз Фронт. Министерството на отбраната преведе цялата сума от 1,2 милиарда долара съгласно международни

статия

8 август 2019-Нюз Фронт. На 6 август преди 74 години американката авиация за първи път в

Важно

6 август 2019-Нюз Фронт. Днес, 6 август, от 18:00 часа в деня на бомбардировката над Хирошима,

Русия
Важно

Лъжа: Сталин и Хитлер заедно разпалили Втората световна война, сключвайки пакта “Молотов-Рибентроп”. Факт: Пактът от 1939

статия

Русия представя първата в света плаваща ядрена централа, съобщава "Франс прес". Въпреки предупрежденията на природозащитници, че

статия

САЩ оттегли официално предложението си са продаде на Турция системите за противоракетна отбрана "Пейтриът" като

Видео

Актуална информация за ситуацията в провинция Идлиб в Сирия: Сирийската армия възбнови настъплението в южен Идлиб.

статия

На форума на върха на Г-7 в Биариц президентът на САЩ Доналд Тръмп ще има

Видео

Актуална информация за ситуацията в провинция Алепо в Сирия: В северно Алепо отново имаше сблъсъци между