Ромският квартал „Калтинец“ в Горна Оряховица е блокиран от полиция и жандармерия
Снимка: Здравка Масянкова, БНР

Най-голямата организирана престъпна група за телефонни измами е била разбита днес при съвместна операция на българските и румънските власти, задържани са над 30 души, съобщи на брифинг в Горна Оряховица заместник-главният прокурор Иван Гешев. Това съобщи БНР.

Организаторът на групата и още 27 души, участници в нея, са задържани в Румъния. Други 5-ма са арестувани в горнооряховския квартал “Калтинец“ при съвместната операция на българска и румънската специализирани прокуратура, посочи заместник-главният прокурор Иван Гешев:

«Става въпрос за една от най-големите, може би, най-голямата организирана престъпна група, занимаваща се с така наречените «ало измами». Сумите са около два милиона лева. В Румъния са иззети стотици карти и ваучери румънски».

Организаторът на групата е от горнооряховския квартал „Калтинец“. В ромския квартал бяха претърсени близо 15 луксозни имота. Иззети са шест скъпи автомобила.

Разследването е започнало през 2017 година, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов:

«Аз поне не си спомням да е имало такава операция по мащаб в нашата страна. В днешната операция участват над 150 служители».

Работи се с всички задържани лица и си изяснява тяхната съпричастност. След анализ прокуратурата ще прецени на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения.

От сутринта полицията и жандармерията блокираха ромския квартал „Калтинец“ в Горна Оряховица в специализираната операция срещу телефонните измамници. Претърсени са най-малко 15 луксозни имота.

В къщите на фамилиите, свързани с телефонните измами, е влизано чрез разбиване на огради и врати. Всички автомобили, минаващи през кв. „Калтинец“, са спирани за проверка заради издирвани лица. Съседи разказаха:

„Война, гледам много полицаи. Не се притеснявам, да има полиция, жандармерия. За нас животът е много труден, защото не се занимаваме с такива работи. Тази сутрин ги няма на оперативка, нещо става. Големите апартаменти как ги вземат? В „Калтинец“ са трошичките“.

Тагове: ;