Дълги години Вашингтон твърдеше, че разположените в Европа американски системи за ПРО са насочени срещу Иран или Северна Корея, отричайки безумно, че това въоръжение не е заплаха за Русия.

Сега САЩ вече не крият за заплахата, а я заявяват открито.

Немският журналист Флориан Ретцер в статията си за  «Telepolis» оцени перспетивата при разполагането в румънския град Девеселу на системите за ПРО  «THAAD», което се прави по молба на НАТО, която организация фактически е подчинена на САЩ.

Целта на това решение, както съобщават от Пентагона, е в защитата на европейските страни от «външни заплахи».

Авторът на статията обръща внимание на уверенията на EUCOM за това, че дадените системи нямат настъпателен потенциал, но комплексите «Aegis Ashore» могат да изстрелват и крилати ракети «Tomahawk» с ядрени бойни глави.

Вече става напълно очевидно, че САЩ са за открит сблъсък с Русия, американците вече дори не се опитват да крият това, подчертава Ретцер:

«САЩ заедно с НАТО дълго време отричаха и дори обвиняваха Русия в това, че тя разпространява фалшиви новини за настъпателните възможности на ПРО на САЩ и за заплахата за Русия.

Но днес Европейското командване на ВС на САЩ призна всичко».

Авторът пита следното: има ли всъщност «руска заплаха», с която НАТО и Вашингтон постоянно плашат Европа?

Според него, този термин, превърнал се в нарицателно, се използва от САЩ само, за да се укрепят американските сили в Европа, за да могат всички страни, разположили на своя територия чужди ПРО да станат още по-зависими от САЩ.

«НАТО постоянно ни внушава, че «руската агресия» съществува.

Но доказателства за това няма и до днес», завършва журналистът.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;