Изданието Military Time в  материал, посветен на взаимодействието между Русия и САЩ, съобщава, че в последните няколко години отношенията между държавите преживяват съвсем не най-добрия период в историята си, което предизвиква тревога и страх в американските военни кръгове и сред политиците.
Военните от САЩ се опасяват, че влошаването на отношенията между Русия и САЩ може да доведе до това, че Вашингтон и Москва да се сблъскат в ядрена война.
Американските и европейските аналитици са на мнение, че страните трябва повече да говорят помежду си, което ще съдейства за нормализация на отношенията.
Командващият НАТО в Европа Къртис Скапароти, който се подготвя да излезе в оставка, е изразил тревогата си за това, че «днес САЩ имат малко контакти с Русия».
Скапароти е заявил, че само два пъти се е срещал с началника на руския генерален щаб генерал Валерий Герасимов, няколко пъти е разговарял с него по телефона.
«Лично аз считам, че общуването е много важна част от сдържането», казал Скапароти, имайки  предвид това, че противниците, които познават възможностите и намеренията си, с малка вероятност ще тръгнат на открит конфликт.
Генералът от морската пехота Джоузеф Данфорд, председател на Обединения комитет на началник щабовете, е обвинил във влошаване на отношенията руската страна.
За разлика от Скапароти той заявил, че постоянно общува с Герасимов.
«Доволен съм нашите връзки между военните, те са достатъчни, за да поддържаме степен на прозрачност, която снижава рисковете от грешки», заявил той.
Джеймс Ставридис, адмирал от ВМФ в оставка, допълнил, че Западът трябва да се противопостави на Русия в случай на необходимост.
Но той допълнил,  че има и възможност за сътрудничество в много направления, включително Арктика и в контрола над въоръженията.
Изданието цитира официалното изявление на МВнР на Русия, в което се подчертава, че Русия е отворена за диалог със САЩ и НАТО.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;