Американският боен кораб “Рос” е на неофициално посещение във Варна. Целта на визитата е подобряване на сътрудничеството и оперативната съвместимост със съюзниците от НАТО. Ескадреният миноносец е участвал в редица операции в международни води.

Разрушителят “Рос” e сред бойните кораба от състава на Военноморските сили на САЩ, които носят ракети “Томахоук” на борда си. Корабът многократно е посещавал акваторията на Черно море.
Откакто съм на борда на кораба “Рос”, при навлизането ни в Черно море, не сме имали провокации, казва Капитан II ранг Дейвид Коулс, командир на миноносеца.

 

Екипажът е 300 души. Корабът е с дължина 154 метра и може да се отбранява при атаки по вода, под вода и по суша.

 

Според младши лейтенант Дрейк Дейвис миноносецът има и големи способности за ракетна самоотбрана при атака от други бойни машини.
Командирът на американския военен кораб капитан II ранг Дейвид Коулс се е срещнал с командира на българските ВМС контраадмирал Митко Петев. Програмата му във Варна включва посещение на музеи в града. Предвидени са и две футболни срещи между отбор от екипажа на кораба и от Военноморското училище.

Източник БНТ

Тагове: ; ; ;