Американската администрация продължава да оказва натиск върху легитимното правителство на Венецуела, новият пакет антивенецуелски санкции ще бъде въведен в най-близко време.

За това съобщава «Гласът на Америка», позовавайки се на източник от Белия дом.

По данни на СМИ, за разширяването на ограничителните мерки още в сряда, 17 април, трябва да обяви съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън по време на визитата си в Маями.

Освен Венецуела, санкциите ще засегнат също Куба и Никарагуа.

Събеседникът на изданието подчертава също, че Белият дом е готов да предприеме каквито и да било мерки, за да свали избрания от народа президент на Венецуела Николас Мадуро, добавяйки, че ситуацията в Каракас «все повече се приближава към преломния момeнт».

«Стремим се към мирно предаване на властта, но имаме намерение при каквато и да било ситуация да свалим Мадуро.

Нека Мадуро и неговите съратници помислят над тези думи», заяви представителят на Белия дом, отбелязвайки, че вече три месеца Вашингтон оказва «максимален натиск» върху Каракас, приближавайки се към «пълноценната смяна на властта».

«Крайно погрешно е да се счита, че ситуацията е в задънена улица», твърди източникът.

Както по-рано съобщи News Front, във Венецуела в началото на годината започнаха протести, на фона на които американската марионетка Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за президент.

САЩ незабавно отказаха да признаят главата на южноамериканската страна Николас Мадуро и принудиха това да направят редица държави.

Независимо от това, Русия, Китай и много други страни не признават самозванеца Гуайдо, подкрепяйки официален Каракас.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;