Ф-35С — палубният вариант на американския изтребител от пето поколение Ф-35.
Снимка: ВМС на САЩ

Седмица след като японски изтребител F-35А се разби край североизточните брегове на Япония, военни на Вашингтон и Токио продължават да не могат да намерят останките от машината, за да запазят нейните ценни тайни, пише днес „Джапан тудей“. Това съобщи БНР.

Японският самолет изчезна от радарите на 9 април над Тихия океан по време на тренировъчна мисия заедно с три други самолета на около 135 км източно от Мисава, о-в Хоншу.

Говорител на министерството на отрбаната на Япония заяви, че останки от опашката са били намерени, но все още се издирват останалата част от корпуса, както и пилотът.

„Средно два летателни апарата, включително хеликоптери, и два патрулни кораба са разположени денонощно в района“, заявиха от ведомството. На място е изпратен и безпилотен подводен апарат.

Отделно в акцията са включени военен самолет, както и кораб на американските ВВС.

„Ф-35А е самолет, който съдържа значителни тайни, които трябва да бъдат защитени“, каза японският министър на отбраната Такеши Ивая.

Според японския експерт по отбрана Такеши Хисада не е изключено Русия и Китай също да търсят отломките от стелт изтребителя.

Тагове: ; ; ; ;